Fotovoltaika už se dávno vyplatí. Vysloužilé solární panely se navíc dají recyklovat

15. říjen 2020

Fotovoltaika je jedním z celosvětově nejrychleji rostoucích segmentů energetiky. Hitem jsou nyní plovoucí elektrárny, které nezabírají zemědělskou půdu a pyšní se vyšší účinností, protože voda chladí lépe než vzduch.

Plovoucí elektrárnu se chystá stavět například americká energetická společnost Duke Energy. Na jezeře Big Muddy v severní Karolíně postaví takovou, která bude mít výkon 1,1 megawatt. 

Projekt za 36 milionů dolarů pomůže s dodávkami energie pro oblast Fort Bragg a součástí celého systému bude i bateriové uložiště. Stavět se začne letos v listopadu. Firma chce totiž nejpozději v roce 2050 vyrábět elektřinu bez emisí oxidu uhličitého. 

Fotovoltaika se vyplatí

Výroba nejpoužívanějších křemíkových panelů je ale energeticky náročná, a proto je otázka energetické návratnosti pro tento obor zásadní. Za posledních 20 let se přitom díky pokroku v technologiích snížily ceny modulů a zvýšila se jejich účinnost a spolehlivost.

Argument, že se fotovoltaika nevyplatí, protože na výrobu je potřeba víc energie, než kolik za svou životnost vyrobí, proto už dávno neobstojí.

Čtěte také

„To platilo v roce 1970. Od roku 2004 do dneška se výtěžnost jednoho gramu křemíku ztrojnásobila. A když se podíváme na dobu, za kterou ten systém vyrobí tolik energie, kolik bylo spotřeováno na jeho výrobu, tak ta neustále klesá,“ zdůrazňuje Vítězslav Benda z Fakulty elektrotechnické při ČVUT.

„V současné době je nejvíc fotovoltaických systémů v Číně, následuje Severní Amerika, Japonsko, Německo a Indie,“ vyjmenovává.

Tématem fotovoltaiky je i recyklace vysloužilých panelů. I ta je už ovšem podle Bendy vyřešena. Pro zpracování starých panelů mají vzniknout třídicí linky. Solární moduly, které obsahují například hliník, sklo nebo křemík, jsou recyklovatelné až z 80 procent.

„Staré moduly vyrobené před rokem 2010 obsahují i stříbro. To je zajímavé, protože  stříbrem, které se získá zpátky, se dá zaplatit celý ten proces,“ dodává Benda.

Poslechněte si celou reportáž Petra Kološe.

autoři: Petr Kološ , Zuzana Marková
Spustit audio