Firmy měly vyšší zisky než náklady, všechno zaplatil zákazník, říká centrální bankéř Holub

15. září 2023

Inflace v České republice dosáhla v srpnu 8,5 procenta. V meziročním srovnání sice klesá, ale stále výrazně snižuje kupní sílu obyvatel a znehodnocuje úspory. „Ukazatel meziroční inflace je velmi setrvačný. Meziměsíční vývoj cen se ale výrazně uklidnil, a pokud to bude pokračovat, během několika měsíců se dostaneme k inflačnímu cíli dvě procenta,“ věří člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub.

Otázkou prý je, do jaké míry se inflace promítla do našeho uvažování po téměř tříletém období vysokého cenového růstu.

Čtěte také

„Inflace je do značné míry o očekáváních a kolektivní psychologii. Pokud firmy začaly očekávat, že růst cen bude pokračovat, mohou to v lednu příštího roku promítnout do svých ceníků a k cíli se dostat nemusíme,“ uvádí s tím, že varovné jsou v tomto ceny služeb.

Také firmy v poslední době čelily výraznému nárůstu nákladů kvůli dražším energiím i tlaku na růst mezd. Zatímco v běžném období se prý firmy řídí pravidlem tří třetin a snaží se náklady pokrýt z jedné třetiny zvýšením produktivity práce, ze třetiny snížením marží a ze třetiny zvýšením ceny, tentokrát zvýšení nákladů plně platili zákazníci.

„Makroekonomické prostředí jim to umožňovalo. Pro nás jako centrální banku je klíčové vyhodnotit, co takovou situaci umožnilo a jak se vrátit zpět do nízké inflace,“ konstatuje ekonom.

Lakomé firmy?

Pandemie koronaviru a následně válka na Ukrajině podle Holuba narušily nabídkovou stranu ekonomiky: šlo o problémy v dodavatelských řetězcích, nedostatek čipů i obavy z cen energií. To vše omezovalo produkci, zatímco poptávka byla velmi silná, protože domácnosti během lockdownu nemohly spotřebovávat a hromadily se jim peníze na účtu.

Čtěte také

V reakci na silnou poptávku firmy ucítily příležitost zdražovat, což také udělaly.

„Nerad bych vytvářel nálepky typu lakomé firmy. To jednání bylo racionální. A když firmy zdražují souběžně, tak zákazník nemá kam utéct. Pokud firma zvýší ceny o 25 procent a ubyde vám 5 procent zákazníků, jste stále 20 procent v plusu,“ vypočítává.

Zdůrazňuje přitom, že firmy při stanovování cen berou v potaz růst nákladů v předchozích měsících, ale i ten očekávaný.

„Možná došlo k tomu, že se firmy obávaly dramatického růstu nákladů. Vývoj byl nakonec příznivý a světové ceny energií a posléze i potravin šly dolů, takže firmy měly v cenících započítaný růst nákladů, který nakonec nenastal, což vedlo k vyšším ziskům,“ vysvětluje Holub.

V minulosti patřil k zastáncům ještě výraznějšího zvýšení úrokových sazeb k rychlejšímu zkrocení inflace. Připouští, že i kdyby sazby loni v létě vzrostly místo 7 procent až k 10 procentům, inflace by dnes podle modelů byla jen o procento nižší, tedy 7,5 procenta.

„Ten problém byl tak závažný, že ho nešlo odstranit překotně rychle. Preferoval jsem razantnější postup, kdybychom teď měnili sazby, tak to bude mít reálný vliv na přelomu let 2024 a 25. A to už věříme, že inflace bude na nízkých jednociferných číslech,“ uzavírá s tím, že poté nastane opět čas pro snižování sazeb, aby nedocházelo k brzdění ekonomiky.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související