Filip o Vrběticích: Důvodné podezření není důkaz. Žádný vyšetřovatel se nenechá vést jednou verzí

29. duben 2021

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizuje vládu za to, že vyhoštěním pracovníků ruské ambasády v Praze zlikvidovala české velvyslanectví v Moskvě. Podle něj nemáme důkazy o tom, že za výbuchem ve Vrběticích stáli ruští agenti: „Důvodné podezření není důkaz. Mrzí mne, že zpravodajská služba hraje nefér hru s občany, protože například běloruské zpravodajské služby zveřejnily vše, co se týká připravovaného atentátu na prezidenta Lukašenka a jeho rodinu.“

Důvodné podezření, o kterém hovoří Bezpečnostní informační služba (BIS), je podle Filipa třeba prošetřit a k tomu je nutné posílit vyšetřovací tým o další specialisty. „Konečně by se občané měli dozvědět, co se před šesti a půl lety ve Vrběticích stalo, kdo zničil ten majetek a kdo připustil, že ten areál není pod správou státu, ale je pronajímán soukromé firmě,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

„Prapůvodním viníkem té situace je privatizace toho majetku a vojenského materiálu,“ míní předseda komunistů. Připouští, že agenti cizích států mohou na armádní zařízení a sklady útočit, zabezpečit je ale musí naši vojáci.

„Občané a daňoví poplatníci by měli trvat na tom, aby se předložily důkazy, aby se zjistilo, kdo to zavinil a viníci byli potrestáni. A jestli to budou občané České republiky nebo zpravodajské síly jiných zemí, to je mi jedno,“ deklaruje.

Souhlasí s názorem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), že v případu neexistuje jen jedna vyšetřovací verze, jak tvrdí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Žádný vyšetřovatel se nenechá zavést do slepé uličky jednou vyšetřovací verzí a ke sdělení obvinění musí mít důkazy, ne nějaká důvodná podezření,“ podotýká Filip.

„Rosatom nám nic neprovedl“

Slovensko, Estonsko, Litva, Lotyšsko nebo Rumunsko už v reakci na výbuch ve Vrběticích vyhostily ruské diplomaty. Filip namítá, že velké státy jako Německo, Francie, Itálie nebo Německo tak neučinily a Pobaltské státy kritizuje za to, že nepřiznávají své občanství svým obyvatelům, kteří se tam narodili a jsou ruské národnosti.

Čtěte také

„Neberu to jako podporu české pozici. Ještě jsem se s tím nesmířil, že můžou mít tyto země neobčany. Na jednáních se zástupci levicových stran slyším, jak je to nespravedlivé, že někdo, kdo se narodil v Rize a mluví rusky, nesmí být občanem toho státu,“ uvádí.

Českou pozici podle Filipa v jednání s Ruskem podrývá například odstranění pomníku maršála Koněva nebo vyloučení ruského Rosatomu z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Poukazuje na to, že Rosatom je dodavatelem jaderného paliva a bylo by obtížné ho nahradit. Zároveň prý nepředstavuje bezpečností riziko a podezření v kauze Vrbětice se ho vůbec netýká.

Vysloví komunisté nedůvěru vládě premiéra Andreje Babiše (ANO)? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související