Favorité a outsideři

5. červenec 2004

Mistrovství Evropy ve fotbale přineslo mnoho krásných zápasů. Nakonec ale vyhrál tým, který předváděl hru nejméně pohlednou. Totální obrana Řeků slavila úspěch proti Španělům, se kterými uhráli remízu, ale i proti Francouzům, Čechům a Portugalcům. Radost udělali řečtí fotbalisté pouze svým fanouškům, pro fotbalovou Evropu znamená řecké vítězství noční můru.

Pokud by se jejich styl hry stal módou, nejspíše by to odradilo diváky, obtěžovat se do hlediště, a sponzoři by se rozhlíželi po nějakém jiném sportu. Řekové samozřejmě na svém vítězství, které je porážkou fotbalu, nenesou vinu sami. Mužstva preferující moderní fotbal měla povinnost prokázat, že rychlost, technika a herní důvtip nejsou čímsi samoúčelným, ale zaručují góly a výhru. Tohoto úkolu se favorité zhostili bídně. Fotbalové stratégy nyní čeká studium zápasů, hraných Řeky podle hesla, že nejlepší obrana je obrana, respektive že nejlepší útok je obrana, jak včera trefně glosovali situaci televizní komentátoři. Najít účinnou zbraň proti nevzhledné defenzivě outsiderů znamená najít lék proti nešvaru, který ohrožuje budoucnost kopané.

Jedinou útěchou pro milovníka fotbalu zatím může být paradoxně pohled na situaci v jiném sportu, totiž ve formuli 1, kde pro změnu každý závod končí vítězstvím stále stejného favorita. Michael Schumacher byl v této sezóně z deseti závodů devětkrát první v cíli, a bojuje se tedy o pořadí až od druhého místa. Atraktivitě a dramatičnosti formule 1 by nepochybně prospělo, kdyby se opět soutěžilo o první pozici, respektive kdyby na tratě velkých cen vyjížděly vozy schopné občas předjet Ferrari. Milovníci závodů rychlých vozů dost možná včera záviděli milovníkům fotbalu to portugalské finále. Výhry outsidera se jen tak nedočkají.

autor: iho
Spustit audio