Evropští Piráti přišli o jedinou europoslankyni. Prý kvůli sexuálnímu obtěžování

29. březen 2019
Výrok týdne

Evropské uskupení Pirátů přišlo v noci ze středy na čtvrtek o jedinou europoslankyni. Julia Redaová zveřejnila video, ve kterém vyzvala lidi, aby šli k volbám do Evropského parlamentu, ale aby nevolili Piráty. 

Důvodem je údajné sexuální obtěžování ze strany kolegy Gillese Bordelaise. Redaová, která ze strany na protest vystoupila, přitom byla výraznou tváří Pirátů. Byla totiž jednou z hlavních organizátorek protestů proti článku 13. o autorském právu. Tady je její prohlášení:

Každý hlas pro kandidátku Pirátů může být hlasem, který dostane Gillese Bordelaise (žila bordeléze) do parlamentu. To by pro mě osobně bylo to úplně nejhorší, kdyby nakonec právě ten člověk, který mé práci uškodil nejvíc, profitoval z vašeho entusiasmu a naší společné práce a byl díky tomu zvolen. Pokud tedy chcete ocenit mou práci, hlasujte pro stranu, která se také angažovala v boji proti cenzuře internetu, ale nehlasujte pro Pirátskou stranu.

Výrok týdne analyzují poslanec a místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa, politolog Jan Květina z Katedry politologie a humanitních studií MUP a expertka na gender v politice Petra Kubálková z České ženské lobby.

autoři: Šárka Fenyková , jpr