Evropská unie přehodnocuje svůj postoj k Číně, pochvaluje si čínský státní list

31. březen 2019

Státní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Francii přispěla ke zlepšení dvoustranných vztahů. Závazek obou zemí vybudovat pevnější, stabilnější a dynamičtější čínsko-francouzské partnerství nejen přinese skutečné výhody oběma národům, ale přispěje také ke zdravé a intenzivnější spolupráci mezi Čínou a Evropskou unií, tvrdí editorial státního listu China Daily.

Podle něj se prezident Si a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron zavázali k pokračování komplexního strategického partnerství obou států. Za přítomnosti obou lídrů došlo také k podepsání dohod o obchodní spolupráci ve výši miliard dolarů.

Olga Lomová: Prezident patří ke starší generaci, možná proto má na vztah s Čínou technokratický pohled

Olga Lomová, sinoložka a překladatelka z čínštiny

Sinoložka a překladatelka z čínštiny Olga Lomová působí jako pedagožka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a předává své hluboké vědomosti o Číně studentům více než 30 let. „Lidé se někdy diví, že studuji čínskou kulturu a přitom kritizuji Čínu. Není to ale takto jednoduché,“ říká.

Kromě toho se Peking rozhodl nakoupit 300 letadel od společnosti Airbus. Obě země se zároveň domluvily na prohloubení spolupráce v celé řadě oblastí včetně obnovitelných zdrojů energie, dopravy nebo zemědělství, ale i vědy a kultury.

Čínský státní deník si pochvaluje, že čínský prezident v Elysejském paláci správně zdůraznil dějinné konotace. Historie prý totiž dokazuje, že spolupráce mezi Čínou a Francií není založená na předpokladu, že vyhraje jen jedna ze stran.

Dosavadní stabilní ekonomické vazby a obchodní výměna by nebyla možná, pokud by se obě země nerespektovaly jako partneři, uvádí redakční text. Dokud bude Paříž Peking takto vnímat, trvalý rozvoj Číny a její další otevírání se světu může podle novin přinést nové příležitosti.

Budování konsenzu

Vzhledem k tomu, že čínsko-francouzské vazby jsou důležitou součástí vztahů Číny s Evropskou unií, může prý Francie posloužit jako most k usnadnění hladké komunikace a lepšího porozumění mezi Pekingem a dalšími evropskými metropolemi.

China Daily má za povzbudivé, že vedoucí představitelé Evropské unie prý využili návštěvu prezidenta Siho ve Francii k hledání společných zájmů a budování konsenzu. List odkazuje na cestu předsedy Evropské komise Junckera a německé kancléřky Merkelové, kteří se k pařížskému rokování připojili.

Vzhledem k tomu, že Evropská unie přehodnocuje svůj postoj k celkové interakci s Čínou, rýsuje se možná zcela nová situace, myslí si editorial. Dodává, že se množí spekulace, podle kterých vedoucí unijní představitelé hodlají překonat předchozí vnitrounijní rozpory a usilovat o vytvoření jednotného postoje při jednání s Pekingem.

Panuje přesvědčení, že Čína a Evropská unie budou mít strategickou vizi a politickou moudrost k prohloubení dvoustranné spolupráce. Společně tak vyšlou celému světu pozitivní signál, že budou i nadále podporovat volný obchod, multilateralismus a mezinárodní spolupráci, uzavírá svůj redakční komentář státní list China Daily.

Spustit audio

Související