Evropská komise zvažuje škrty ve fondech pro východoevropské země, má podporu Německa

Evropská komise zvažuje návrh spojit evropské dotace na rozvoj s dodržováním zásad právního státu. Cílem je přimět několik východoevropských států respektovat dohodnutá pravidla. Návrh evropské exekutivy ale také může způsobit prohloubení rozkolu mezi unijními státy, píše server německého týdeníku Der Spiegel.

Portál konkrétně zmiňuje země Visegrádské čtyřky (V4). Brusel a také čistí plátci jsou podle něj už unavení z posílání miliard eur do států, které je ochotně přijímají, ale působí prý jeden problém za druhým – ať už jde o přijímání běženců nebo podřizování se rozsudkům Evropského soudního dvora. Takový přístup nahrává krajně pravicovým populistům, stěžují si mnozí unijní představitelé.

Podezření z korupce

Německý list také zmiňuje podezření z rozsáhlé korupce, ke které údajně při čerpání peněz z evropského rozpočtu dochází v Česku, Polsku, na Slovensku i v Maďarsku. Stížnostem hromadícím se především na země V4 je prý stále více ochotná naslouchat také vláda německé kancléřky Angely Merkelové.

Der Spiegel dodává, že evropské fondy významně přispívají k růstu hrubého domácího produktu visegrádských zemí a jejich dosavadní přínos pro ekonomický rozvoj je možné vnímat jako jednoznačný úspěch.

Ochota k ústupkům

Polská vláda nedávno signalizovala ochotu k částečným ústupkům ve věci kontroverzní soudní reformy. A pro týdeník je to důkaz, že právě hrozba krácení prostředků ze společného evropského rozpočtu může země Visegrádu přimět k respektování hodnot a úmluv, na kterých Evropská unie stojí.

Článek zdůrazňuje, že všichni zúčastnění se zatím oficiálně tváří, že k propojení dodržování principů právního státu a evropských fondů debata nesměřuje. Při kuloárních jednáních a setkáních za zavřenými dveřmi je ale situace jiná, tvrdí týdeník Der Spiegel.

autor: thk
Spustit audio