Evropská komise chce chránit evropský způsob života. Ustupuje tím Brusel populistům?

21. září 2019

Před evropskými volbami z letošního května mnohdy zaznívaly obavy, že unijní instituce po nich ovládnou populisté s cílem integrační projekt rozložit. K nejhoršímu scénáři nakonec nedošlo.

Krajní politické síly ale nyní těží z návrhu příští Evropské komise vedené Němkou Ursulou von der Leyenovou, kritizuje na evropské mutaci serveru Politico Camino Morterová-Martinezová, analytička Střediska pro evropskou reformu.

Čtěte také

Čtěte také

Nová Evropská komise i její šéfka jsou výsledkem kompromisu založeného na výběru vylučovací metodou, myslí si autorka. Má za to, že von der Leyenová nebyla vybrána jako nová předsedkyně unijní exekutivy kvůli své vizi budoucnosti Evropské unie.

Na vrchol se dostala spíše jako kandidátka z nouze poté, co se východní státy Unie společně s Itálií postavily proti jednomu z původních favoritů Fransi Timmermansovi. To samé jako pro von der Leyenovou ale platí také pro nového Vysoké představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella a nového stálého předsedu Evropské rady Charlese Michela.

S nikým z nich se původně příliš nepočítalo a možná ani oni sami na své budoucí angažmá nesázeli. V pohledu komentáře není sporu o tom, že jde o zkušené a schopné profesionály. Jejich pozici nicméně komplikuje fakt, že musí spolupracovat s Evropským parlamentem a členskými státy, které jsou fragmentované více než kdykoliv předtím.

Proto bude velice obtížné vyrovnávat se s tlakem populistických politiků působících v rámci národních států i celé Unie. Ti zaznamenali dílčí výhru už na samotném začátku, když von der Leyenová v zájmu svého jmenování dala řadu protichůdných slibů jednotlivým frakcím Evropského parlamentu.

Přebírání sloganů populistů

Jedním z nich byly také ústupky kritikům migrace z Polska a Maďarska. A další výhra populistů přišla hned vzápětí, píše analytička Morterová-Martinezová a poukazuje na to, že v Komisi bude portfolio s názvem „Ochrana evropského způsobu života“. Populisté tak dokázali ovlivnit agendu nové unijní exekutivy už na samém začátku.

Čtěte také

Nový post má zastávat dosavadní mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas, který se nyní stane také jejím místopředsedou. Náplň jeho budoucí práce ale je v pohledu komentáře ústupek populistům, přestože by se na první pohled mohlo zdát, že se Schinas bude zasazovat o prospěšné výdobytky Evropanů, jako je zákonem stanovené právo na mateřskou dovolenou nebo prodloužení délky klasické dovolené.

To ale bohužel není směr uvažování von der Leyenové. Úkolem nového řeckého eurokomisaře bude koordinovat unijní migrační a azylovou politiku. Zároveň by měl mít na starosti nová pracovní místa, integraci a zajistit ochranu Evropanů před terorismem a hrozbami v kybernetickém prostoru.

Není překvapivé, že Evropská unie přistupuje k migraci jako k otázce bezpečnosti. Tak to ostatně dělá od začátku migrační krize v roce 2015. Z politického hlediska to dává smysl. Propojit ale tento přístup s „ochranou evropského způsobu života“ je přebírání sloganů populistů, soudí analytička.

Zbytečné mlžení

Za nejhorší považuje fakt, že slovo „migrace“ se v názvu nového portfolia vůbec neobjevuje. Je to matoucí přístup typický pro mainstreamové unijní politiky, kteří nedokáží najít společný jazyk, kterým o migraci mluvit.

Čtěte také

Migrační výzva je natolik závažná, že měla von der Leyenovou podle komentáře přesvědčit k tomu, aby jí věnovala samostatné portfolio. Podobně jako je tomu u jiných klíčových agend, třeba digitalizace nebo hospodářské soutěže. Do portfolia by komisaři Schinasovi zároveň mohla přidat i volný pohyb osob, ochranu hranic nebo společnou migrační a azylovou politiku.

Zbytečným mlžením nová předsedkyně Evropské komise nahrála narativu populistů, když převzala jejich terminologii a zároveň se tváří, že tomu tak není. Von der Leyenová ohlásila, že její Evropská komise má být „geopolitická“. Tedy na rozdíl od dosavadní „politické“ Evropské komise vedené Jeanem-Claudem Junckerem. Dosáhla ale pravého opaku.

Von der Leyenová zastíráním skutečné role eurokomisaře Schinase otázku migrace zpolitizovala na nejvyšší možnou míru. Není to dobrý začátek. Posílila populisty a k řešení otázky migrace se nijak nepřiblížila, uzavírá analytička Camino Morterová-Martinezová ze Střediska pro Evropskou reformu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.