Jourová bude terčem brutální kritiky z Polska, Maďarska a brzy i z Česka, odhaduje Prouza

11. září 2019

Věra Jourová (ANO) bude po zvolení parlamentem jednou z osmi místopředsedů Evropské komise. Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (za ČSSD) si myslí, že nová šéfka Komise zvolila velmi chytrou strategii a „chce vrazit klín mezi země Visegrádské čtyřky,“ říká v Interview Plus.

Čtěte také

„Plán A bylo vyjednat pro Českou republiku post místopředsedkyně Evropské komise. Je to pozice, kterou jsme nikdy neměli. Je to super krok správným směrem a plán vyšel,“ uvedla včera pro Český rozhlas Plus.

„Je zvláštní, že premiér Andrej Babiš (ANO) o plánu A nikdy nemluvil – chtěl pro Jourovou získat silné ekonomické portfolio, aby řídila digitální agendu. Je velkou otázkou, zda plán A vůbec existoval,“ podivuje se bývalý státní tajemník Prouza.

Zároveň podotýká, že pro Věru Jourovou osobně je zisk místopředsednického postu velkým úspěchem. „Prokazuje to, že jí v Bruselu věří, že nebude tančit tak, jak Andrej Babiš píská.“

Babišovi navzdory

Nastupující šéfka Komise Ursula von der Leyenová, která se funkce ujme 1. listopadu, podle Prouzy záměrně nesplnila přání české vlády, pokud jde o výběr portfolia.

Premiér Babiš prý ve vyjednáváních selhal, když deklaroval zájem o silná ekonomická portfolia, což ale bylo od začátku nereálné.

Reálným plánem A bylo, aby Jourová dostala digitální portfolio. V tom byla velmi úspěšná a dávalo logiku, aby pokračovala.
Tomáš Prouza

V končící Junckerově Komisi měla Jourová na starost ochranu spotřebitelů, rovnost pohlaví a spravedlnost. Prouza oceňuje, že se jí podařilo zvýšit prestiž některými až vysmívaného resortu, a něco podobného může dokázat i tentokrát.

Nevýhodou prý ale je, že pod sebou už nebude mít vlastní generální ředitelství, tedy jakési ministerstvo, ale bude „pouze“ koordinátorkou. Jourová odmítla, že by byla „generálem bez vojska“, zkušenosti z minulé Komise ale podle Prouzy ukazují opak.

Nevděčná úloha

Jourová se bude muset vypořádat i s „brutální“ kritikou ze strany Polska a Maďarska. Kvůli plánu na vytvoření mechanismu, ve kterém by si členské státy měly vzájemně hodnotit úrovně právních států.

Čtěte také

Kritika navíc podle Prouzy brzy začne zaznívat i z Česka. „Když se podíváme na věci, které se tu dějí – nejasnosti kolem fungování státního zastupitelství, neochota zveřejňovat klíčové informace, jako jsou třeba audity Evropské komise, nebo chování prezidenta. To se před pár lety dělo i v Maďarsku a Polsku,“ upozorňuje současný prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

„Je to hodně nevděčná úloha a myslím, že právě proto von der Leyenová dala toto portfolio někomu ze střední Evropy. A Jourová byla z těch čtyř zemí nejdůvěryhodnější kandidátkou,“ dodává Prouza.

Von der Leyenová tím prý chce vrazit klín mezi země Visegrádské skupiny: „Z jejího pohledu je to chytrá strategie, z našeho velký problém. Andrej Babiš se bude muset rozhodnout, jestli bude víc hájit Viktora Orbána, nebo Věru Jourovou,“ uzavírá.

Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

Související