Jourová v Komisi je úspěchem pouze pro Babiše, ne pro tuto zemi, myslí si europoslanec Peksa (Piráti)

11. září 2019

Příští Evropská komise bude mít osm místopředsednických postů. Jeden velmi pravděpodobně obsadí Věra Jourová (ANO). Má mít na starosti kontrolu dodržování evropských hodnot a transparentnosti. Předseda ANO a premiér Andrej Babiš to označuje za úspěch, opoziční politici ale mluví o zklamání.

Čtěte také

„Je to kolektivní úspěch Jourové a Babiše. Žádný z místopředsedů nedostal nějakou slabou agendu. Už jen to, že jste místopředseda znamená, že máte vliv,“ vysvětluje v pořadu Pro a proti europoslanec Ondřej Knotek (ANO). 

Evropská komise dnes pracuje na principu tzv. maticového řízení. „Takže místopředsedové jsou v roli jakéhosi představenstva a mají dohlížet na koordinaci řadových komisařů... Naopak místopředseda má možnost jít do kteréhokoliv portfolia.. a řešit v podstatě všechno.“

Věra Jourová má ještě silnější portfolio, než měla předtím. Když k tomu přidáme, že díky Babišovi a premiérům zemí V4 se Ursula von der Leyen stala předsedkyní Evropské komise (protože jsme odmítli systém spitzenkandidátů), tak je to důkaz, že Česko má premiéra, který se dokáže v EU prosadit a má vliv… Je to i důkaz, že téma kauz kolem premiéra, které se opozice snaží vířit, není v EU politické téma a nemá žádný vliv na rozdělení pozic.
Ondřej Knotek

Europoslanec připomíná, že sama von der Leyen zdůraznila, že portfolio Jourové je velice důležité. „Role místopředsedy mohu být úspěšné, pokud tam sedí vhodný člověk, který rád pracuje, umí pracovat napříč portfolii a umí se prosadit, a to Jourová dokázala.“

„Jednoznačně žádný střed zájmů nevidím. To, že vláda někoho nominuje neznamená, že tento člověk pak poslouchá nějaké pokyny, pokud by vůbec přišly, což se (Mikuláš) Peksa snaží naznačit. Nic takového se neděje,“ ujišťuje Ondřej Knotek (ANO).

Nominace je úspěch Babiše, ne Česka

„Je to jednoznačné zklamání. Místopředsednických pozic je teď víc než bylo v předchozí komisi. Jsou dva druhy místopředsedů: výkonní, ti jsou jen tři a pak řadoví. Mezi které zapadla Jourová,“ doplňuje europoslanec Mikuláš Peksa (Česká pirátská strana). 

Je přesvědčený, že pozice místopředsedy vůči běžnému komisaři není tak silná. „Nemůže ho nijak odvolat, strhnout mu výplatu anebo ho donutit, aby dělal, co chce. Problém speciálně Jourové je ten, že nemá pod sebou žádný generální direktorát. Tedy významné množství úředníků, které by její pokyny plnili.“

Vnímám to jako úspěch premiéra, ale ne jako úspěch Česka. Tím, že bude jeho člověk kontrolovat dodržování právního státu, tedy i to, jak je implementována novela směrnice, se kterou je Babiš přímo ve sporu, tak to pro premiéra nepochybně úspěch je. Pomáhá mu to zbavit se kauz, které na něm visí.
Mikuláš Peksa

Čtěte také

Europoslanec považuje za problematické, že Jourová byla nominována právě Babišem. „Má s právním státem problémy a zároveň jako své spojence deklaruje Viktora Orbána nebo dobré vazby s Polskem... Tím se dostáváme do situace, že pravděpodobně právní stát nebude zajišťován tak, jak by měl.“

„Vyšetřování střetu zájmů probíhá na nižších úrovních Unie, ale o zahájení řízení o porušení právního státu rozhoduje Evropská komise. Takže Jourová o tom explicitně rozhodovat bude... To je její jediná silná karta. Deviza z pohledu českého premiéra je, že ji prostě nezahraje,“ shrnuje Mikuláš Peksa.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu. Ptala se Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.