Eva Turnová: Veganova chlopeň

1. březen 2024

Jarda vždycky toužil po dlouhověkosti, a tak se stal veganem s přísným režimem. Ráno vstal, zaplul do trikotu z dutých vláken, nazul antišokové pantofle, loupnul mulťák a zajedl kustovnicí. Zapil zmraženou, následně převařenou vodou a projel se klystýrem. Aplikoval urinoterapii zakápnutou savem a teprve potom posnídal salát s tofu.

Místo na rande vyrážel na lov biopotravin, vztahy neměl, protože: „Ty se jako každý dva roky zamiluješ? Blázníš? Přivodíš si citové trauma a následné oslabení srdečního svalu,“ říkal mi.

Čtěte také

Možná až si budu těsně před smrtí promítat svůj životní biják, zalituju, že se každý den nakopávám tureckou kávou se třemi cukry a k snídani si místo smoothie odloupnu sušenku, která po večerní koupeli osiřela na rantlu vany. Že hodně topím, málo větrám a občas si pustím do svýho světa blbce, takže se pak vláčím městem s propíchnutou duší. Ale je mi dost, což znamená, že zlomené srdce je stav vratný.

Když si chtěl Jarda plazmovým generátorem vyhnat z těla viry, plísně, bakterie a parazity, přišlo se na to, že trpí poruchou trikuspidální chlopně. A tak vyrazil za kardiologem.

„Pane doktore, mám z toho strašnej vítr, ale chci vědět pravdu,“ řekl roztřeseným hlasem Jarda.

Čtěte také

„Pravda je taková, že vám budeme muset nahradit srdeční chlopeň protézou.“

„Z čeho?“ vyhrkl Jarda.

„Můžete si vybrat – vepřová vydrží deset let, hovězí patnáct a syntetická nekonečně dlouho.“

„Nemůžu se rozhodnout.“

„Na co zemřel váš otec?“

„Na infarkt myokardu.“

„Tak to vám bude stačit vepřová.“

Eva Turnová

Operace proběhla úspěšně, ale Jardovi se rozpadlo jeho košer království. Vegan s vepřovou chlopní?

Za půl roku jsem ho potkala ruku v ruce s jeho novou dívkou Suzanne. Vegan zřejmě vyfasoval chlopeň ze zamilovaného vepře, láska zvítězila a od té doby nemá Jarda žádnej vítr z myokarda.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio