Eva Turnová: Umění odpouštět

27. leden 2023

Narazila jsem na zajímavý rozhovor s MUDr. Šulou o tom, že schopnost odpouštět má blahodárný vliv na náš imunitní systém. Tvrdí, že pociťovaná křivda je zbytečná, protože už se stala a nic na tom nezměníte, jen ji prožíváte znovu a znovu.

Doopravdy odpustit pro mě byl vždycky nadlidský úkol. Jednou mi kvantový homeopat naordinoval odpuštění otci, kterého jsem nikdy nepoznala.

Čtěte také

Měla jsem sehnat jeho fotku a představit si, že ho kojím. Sehnala jsem fotku táty na motorce, v jedné ruce s kytarou a rozpitým lahváčem v druhé. Rituál sice nevyšel, ale v tomhle případě nebylo odpuštění problém; kdo by nedal přednost vychlazené plzni před virtuálním kojením od neznámé dcery…

Člověku se většinou nechce odpouštět tehdy, když si je jistý, že jeho hněv je oprávněný. Doktor Šula proto doporučuje havajskou techniku Ho’oponopono, kdy situaci otočíme a budeme žádat o odpuštění my.

Klíčové heslo

Čtěte také

Důležité je představit si daného provinilce a říct mu: „Miluji tě, prosím tě, odpusť mi; děkuji ti, že mi odpouštíš, miluji tě.“ Jde o to, uvolnit energii a nezahořknout. Vrátit se do takzvaného „nulového stavu“, tedy do stavu, v němž neexistují žádné vzpomínky, paradigmata, a naše mysl a podstata je naprosto čistá.

Rozhodnu se rituál vyzkoušet na poštovní doručovatelce, která na mě nikdy nezazvoní, když nese doporučený dopis. Navíc mi minule zapomněla hodit do schránky volební lístky. Zamumlám párkrát mantru a na schránku přilepím lístek: „Můžete mi dát vědět, kdy KONKRÉTNĚ budete zítra v domě?“

Eva Turnová

Pro případ, že by paní pošťačka ve svém volnu sjížděla esoteriku a mohly bychom si odpouštět vzájemně, připojím klíčové heslo tak, jak si ho pamatuju:

„Hopo-opo-nopo“.

Večer jsem našla na lístku přiškrábáno: „Budu dopo. Nebo odpo“.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.