Eva Turnová: Mudra

8. červenec 2022

Včera jsem vypila svého prvního Birella s příchutí pomela a zamyslela se nad problémem s konzumací alkoholu, který člověka může dohnat až k užívání těchto hořkosladkých náhražek.

Čtěte také

Závislost na alkoholu si představuju jako horu, na jejíž vrchol se každý vyšplhá individuálně za různě dlouhou dobu. Někdo vypije láhev rumu denně a celý život se motá jen kolem úpatí, někdo si zase dává pouhou skleničku vína před usnutím a za pár let už vrávorá těsně pod vrcholem. Když přirovnám svůj vztah k alkoholu ke zmíněné hoře, myslím, že se nacházím někde kolem sedla, pomalu scházím úbočím dolů, jen s občasným mírným vyhoupnutím zpět do sedla.

Hlavně pod kontrolou

Na rozdíl od let dávno minulých mám totiž konzumaci alkoholu naprosto pod kontrolou. Pryč jsou doby, kdy jsem nevěděla, jestli mi pití depresi zažene, nebo přivodí, kdy jsem si myslela, že po třetí tulamorce jsem nejvtipnější, přestože už po mé první začali kumpáni u stolu znuděně cvrnkat do tácků.

Čtěte také

Pryč jsou rána, kdy jsem se probouzela s jednou botou na polštáři a druhou na balkóně zataraseném dopravní značkou zákaz zastavení, která tam den předtím rozhodně nebyla. Když jsem trochu přebrala, začala jsem navíc používat příliš mnoho odborných výrazů na nepatřičných místech, až jsem si vysloužila přezdívku Mudra. I tyhle trapné zážitky jsou naštěstí minulostí. Teď si dám jednu dvě skleničky jen když píšu, ale má mysl zůstává úplně jasná.

Jak tedy zvládnout pití alkoholu? Na to mám docela dobrý návod, nebo lépe – anotaci.

Eva Turnová

Rozhodně je konsekventní u pití nekouřit. Je naprosto vágní vypít litr latentní vody a druhy alkoholu střídat co nejkohézněji. Habituální paradigma je nepít nalačno. Když se stane, že si dám explicitně pár drinků, pak si ale sporadicky objednám nějakou validitku k zakousnutí a průběh je zaručeně imanentní. Je vhodné nepít sám, ale v integraci. Jinak je z večírku zbagatelizované utrum a nezbývá než aplikovat birellový macerát.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Související

  • Eva Turnová: Na poště

    Mít očekávání je velmi ošemetná věc. Vždycky, když očekávám, že něco dopadne tak, jak bych chtěla, stane se většinou pravý opak, protože mi na tom záleží.

  • Eva Turnová: Co vidí šaman

    Kde jsou ty časy, kdy naše emoční šuplíky přetékaly serotoninem, kdy jsme se vrhali do bláznivých vztahů, občas se přiotrávili neznámým destilátem a celé noci nespali.

  • Eva Turnová: Piti piti pa

    Je zvláštní počasí. Jakoby se potvrzovaly konspirační teorie o tom, že Američané na Aljašce a Rusové v Sachalinu pomocí svých tajných zařízení ovlivňují klima.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.