Eva Turnová: Hotel Carlton, 16. listopadu, Bratislava

22. listopad 2019

Dne 16. listopadu byl v Bratislavě velký společensko-politický mumraj.

V poledne se otvíral nový český dům, který přijel posvětit Miloš Zeman, a v divadle P. O. Hviezdoslava se večer konala oslava na počest 30. výročí sametové revoluce. Na tu už český prezident nezůstal. Já naopak přijela až na večerní slavnost, protože se šuškalo, že zahraničním hostem bude chrabrá americká zpěvačka a aktivistka Joan Baezová.

Čtěte také

Hviezdoslavovo náměstí praskalo ve švech, a tak jsem zaparkovala v podzemních garážích hotelu Carlton.

Slavnostnímu večeru vévodila Zuzana Čaputová, která svým zvláštním postojem s dlaněmi položenými na nohách někomu připomíná bábiku z výlohy, někomu sochu starých zenových mistrů, jakoby pozice naznačovala, že medituje nonstop.

Její proslov byl zároveň věcný a emotivní, slovenská prezidentka zdůraznila, že výročí jako je tohle se mají připomínat. Je to jako modlitba za naději, lásku a víru, což by z většiny úst znělo jako klišé.

Nečekejte nic dobrýho

Na pódiu se střídali ne úplně sourodí interpreti v hudební směsici folku, popu a big beatu, což tentokrát nikdo nehodnotil. Vystoupili Michael Kocáb v klobouku a černých brýlích, Katarzia v kosmickém outfitu, Vladimír Merta ve flanelce, Miro Žbirka v obleku.

Čtěte také

Když jsem po potlesku zůstala v prázdném sále sama, došlo mi, že Joan Baezová nepřijela, a vydala jsem se na promítání dokumentu Břetislava Rychlíka o Janovi Langošovi, slovenském disidentovi. Langoš působil jako ministr vnitra ČSFR, podařilo se mu prosadit Ústav paměti národa a pár let poté zahynul při dopravní nehodě, když na dálnici nečekaně vyjela multikára plná štěrku. Autonehoda dodnes není zcela objasněná.

Říkám si, že Jano byl novým typem křesťana, přestože katolík, nevstoupil do KDH, věnoval se také zen buddhismu, rád si přihnul. Sám v dokumentu říká, že jeho tři zásadní prostředí byly big beat, přátelé a kostel. 

Cestou k autu myslím na to, že Čaputová a Langoš by společně s Václavem Havlem mohli vystupovat jako vesmírná parta mimoňů v Lucasových Hvězdných válkách, jsou to od sebe dost odlišní tvorové, ale spojuje je společná nit vnitřní pevnosti a nespoutanosti. 

Čtěte také

Trochu Slovákům závidím současné ovzduší vzájemné slušnosti a neagresivity. 

Jdu si vyzvednout auto, zaplatím ne úplně křesťanských 35 eur na den a hned nato zjišťuji, že mám vybitou baterku. Půjčuji si od vrátného kabely, seženu nějakou dobrou duši, nabití bude trvat pár minut, nic se neděje.

Sepnu ruce a hypnotizuji řidiče prvního auta, který ani nestočí okénko. Mladá manželská dvojice v druhém autě mi za jízdy sdělila, že mají jen tři minuty na vyjetí, jinak by museli doplácet.

Stojím dál a mávám pětieurem. „Rád bych, ale vůbec nevím, kde to mám,“ červená se pán v mercedesu. 

Čtěte také

Další auto vypadá nadějně, přibrzdí, řidič kývá: „Samozřejmě, že můžem“. Když tu ho manželka zatahá za rukáv. „Aha nemůžem, jedem k lékaři.“ 

Po hodině neúspěšného žadonění mě napadají různé finty: Potřít si obličej něčím, co připomíná krev, začít kulhat, předstírat předčasný porod.

Nakonec přijede pán ve škodovce, dá mi šťávu a navrch radu: „V bejzmentu takovýho hotelu nečekejte nic dobrýho.“

Hm, kdyby přijela Bejzová, tak je určitě všechno jinak.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.