Eva Svobodová: Macron opět narazil s důchodovou reformou, dokonce u vlastních poslanců

24. září 2022

Francouzský prezident Emmanuel Macron po návratu z Valného shromáždění OSN, kde ostře odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu, občanům opět oznámil, že jestli budou chtít ubránit francouzský sociální model, budou muset více pracovat a produkovat více bohatství. Rozhovorem pro televizi BFM-TV tak znovu vrátil do hry stěžejní téma své prezidentské kampaně – důchodovou reformu a s tím související zvýšení věku pro odchod do důchodu.

Záměrem schválit reformu jako součást pozměňovacího návrhu zákona o financování sociálního zabezpečení ale rozdělil svou skupinu poslanců v Národním shromáždění.

Čtěte také

Schválit důchodovou reformu tímto způsobem odmítají například poslanci strany Mouvement democratique – Demokratické hnutí. Rozděleno je ale i Macronovo hnutí La Renaissance. Část poslanců se domnívá, že takto důležitá reforma by se neměla schvalovat jako novela pozměňovacího návrhu, protože nedojde k podstatným studiím a debatám jejím o možném dopadu.

Podle jiných poslanců naopak debata proběhla již během volebních kampaní. Nepřesvědčivé vítězství Macrona v prezidentských i parlamentních volbách ale může být jen těžko považováno za souhlas Francouzů s podobou této reformy.

Řešení deficitu

Při retrospektivě parlamentních voleb se navíc ukazuje, že k historickému úspěchu krajně pravicové strany Rassemblement National přispěl jejich odpor proti zvyšování věku odchodu do důchodu.

Čtěte také

Průzkumy ukazují, že oproti minulým volebním obdobím, kdy strana Marine Le Penové reprezentovala spíše hůře postavené a ostatními politiky opomenuté voličstvo, v posledních volbách naopak dokázala častěji zaujmout starší občany ze středních a vyšších tříd.

Volba Rassemblement National už přestává být protestním hlasem občanů odsunutých na okraj. Le Penová se rozhodla učinit další krok k dediabolizaci, tedy odďábelštění Rassemblement National, a zbavit stranu nepotistické nálepky tím, že vypíše volbu nového předsedy. O post lídra se na sjezdu strany 5. listopadu utká starosta města Perpignan Louis Aliot a prozatímně jmenovaný předseda strany, 27letý Jordan Bardella.

Snahou je patrně přiblížit se ostatním politickým uskupením. Je ale otázka, co svobodné postupy způsobí ve straně, která na vnitřní demokracii není zvyklá. Vnitrostranické volby, ve kterých vyhrála právě Le Penová a převzala tak předsednictví po otci, se totiž ve straně naposledy konaly v roce 2011.

Čtěte také

Možná i díky nedemokratickým postupům se straně Rassemblement National dlouhodobě daří vyvolávat zdání jednoty. Nejen na rozdíl od Macronovy parlamentní skupiny, rozdělené důchodovou reformou, ale také na rozdíl od opoziční levicové unie NUPES, která je v současnosti zmítaná skandálem poslance strany France insoumise Adriena Quatennense. Ten je vyšetřován kvůli domácímu násilí, které měl páchat na své manželce.

Rozpor ve straně způsobila zejména reakce lídra France insoumise a unie NUPES Jeana-Luca Mélenchona, který bez vnitrostranické debaty Adriena Quatennense veřejně podpořil.
Současná situace důchodového fondu se zdá být neudržitelná.

Eva Svobodová

Řešením deficitu podle Výboru pro monitorování důchodů nemusí být ale pouze Macronem navrhované zvýšení věku odchodu do důchodu, které často penalizuje občany s nízkými mzdami. Může jim být například také zvýšení odvodů nebo pomalejší zvyšování důchodů ve srovnání se mzdami a cenami. Při hledání správného řešení ale bude patrně potřeba postupovat tradičními demokratickými cestami. Obcházení řádného legislativního procesu prezidentu Macronovi evidentně neprominou ani jeho vlastní poslanci.

Autorka je politoložka

Spustit audio