Eva Hrnčířová: Haló… tady Brusel aneb co dělat, až vám zavolá Evropská unie

19. červen 2021

Nevěříte, ale opravdu se to může stát. Zvednete telefon a někdo vám místo bankovních služeb nebo průzkumu o nakupování bude nabízet, abyste se podíleli na tom, jak bude vypadat Evropa za pár let.

V rámci konference o budoucnosti Evropské unie má Brusel v plánu obvoláváním zcela náhodných telefonních čísel získat osm stovek lidí v celé sedmadvacítce, kteří se do diskuze zapojí. Měl by to být reprezentativní vzorek obyvatel podle věku, pohlaví, zaměstnání nebo místa, kde žijí, a ti se připojí k politikům i dalším odborníkům v diskuzi.

Čtěte také

K čemu se budete moci vyjádřit? Třeba jakou chcete, aby Evropská unie hrála roli ve světě. Jestli její státy mají mít v různých otázkách právo veta, jak se má bojovat s klimatickými změnami nebo jestli chcete v budoucnu nejvyšší bruselské politiky volit přímo. Podobné modely výběru účastníků se osvědčily ve Francii nebo v Irsku a bylo by zajímavé sledovat, kolik Brusel vytočí českých čísel, než naplní seznam podle daného klíče.

Naživo i online

Čtěte také

Konference o budoucnosti Evropy se s velkolepým, ale virtuálním zahájením rozjela už v květnu a teď o víkendu pokračuje prvním plenárním zasedáním ve Štrasburku, kde budou i čeští politici. Souběžně se to celé děje i online, takže připojit se může každý. Celý ten projekt má být velkou debatou o tom, kam má Unie dál směřovat. Jak se má změnit a jak reagovat třeba na aktuální pandemickou krizi a proměny světa.

Nejen, že Evropská unie v české kotlině nikdy nebyla sexy téma. Navíc se česká debata nikdy neposunula o moc dál, než zdali v Unii být, či nebýt. K čemu je pak taková konference o její budoucnosti. Ani pro vládu to vlastně není moc výhodné téma. Čeští politici nejezdí do Bruselu jednat se svými partnery a posouvat Unii dopředu pro Česko užitečný směrem, ale odlétají potit krev z toho, jak tvrdě tu obhajují české zájmy. Ani po téměř dvaceti letech úplně nezmizel z české debaty model „my a oni“, respektive „Češi proti Unii“.

Šance pro Česko

Co kdyby konečně Česko mělo svojí vizi, co v Evropě chce? Co kdyby vláda i politici konečně začali řešit, jestli chceme, aby třeba Viktor Orbán svým právem veta dál Unii oslaboval na mezinárodní scéně nebo jestli je i pro Česko výhodné jednomyslné hlasování zrušit. Nebo jestli chceme zelenou ekonomiku a jak na ni přejít? Všechno, co se řeší v Unii, se týká i života lidí od Aše až po Jablunkov. Co kdyby vláda využila tuhle možnost rozproudit debatu o Evropě jako předehru k českému předsednictví příští rok? Celé zemi by to mohlo dát větší sebevědomí v Evropě a konečně ji posunout mezi státy s evropskou vizí.

Asi je to všechno euroutopie. Koneckonců ani Brusel pod vlivem pandemických a ekonomických nebezpečí debatu o budoucnosti Evropy moc nepropaguje. Nejen v Česku tak asi opět zůstane jen intelektuálním cvičením pro pár zúčastněných. Je ale aspoň dobré vědět, že máte možnost. Vyjádřit se on-line nebo až Vám zavolá Brusel.

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio

Související