EU strká nos do věcí, ke kterým nemá kompetence, míní Vondra. Ten požadavek je oprávněný. Z Maďarska se stává autokracie, soudí Richterová

4. říjen 2022

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur mimo jiné kvůli korupci a problematickému přidělování veřejných zakázek. Členské státy EU ale ještě chtějí počkat, jestli Budapešť situaci napraví. „Bohužel ten požadavek je oprávněný. Už se to tam posunulo do země, kde je spíš autokracie,“ říká místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Myslím si, že Maďarsko o ty peníze nakonec nepřijde,“ míní europoslanec Alexandr Vondra (ODS). 

Europoslanec zdůrazňuje, že uznává právo Evropské unie kontrolovat, že se finanční prostředky, které vydává ve prospěch členských států, rozdělují podle pravidel.

Čtěte také

„Nemám nic proti tomu, aby probíhalo šetření. Má-li ale dojít k nejtěžšímu postihu, tedy odebrání všech peněz nebo jedné třetiny, což je velmi hodně, je nutné to skutečně věcně prokázat. A tak daleko myslím není ani Evropská komise,“ soudí Vondra.

„Nepochybně je právem EU monitorovat předpisy, pravidla hry, zákony, podle kterých se evropské dotace rozdělují. A pokud je tam někde konflikt zájmů nebo provázanost, jak to třeba vidíme u nás, když se vyšetřuje Čapí hnízdo a Andrej Babiš (ANO), tak je to zcela namístě. Ale zároveň si nemyslím, že i náš příběh s Čapím hnízdem by byl důvodem nám odebrat všechny evropské peníze,“ myslí si Vondra.

Připomíná zároveň, že probíhají jednání mezi Maďarskem a Evropskou komisí o tom, aby se některé nedostatky, které Evropská komise kritizuje, odstranily. Podle Richterové ale hrozí, že zákony, které už maďarská vláda poslala v této souvislosti do parlamentu, zůstanou jenom jakousi fasádou. Připomíná, že v parlamentu má kvůli volebnímu systému Viktor Orbán více než dvoutřetinovou většinu.

Pochybuji, že v tomto systému je vůbec možné skutečnou korupci vyšetřovat.
Olga Richterová

„Zákony půjdou do maďarského parlamentu, kde jsou zvoleni lidé s obrovským bonusem pro vítěze, tedy pro Viktora Orbána. Tyto zákony můžou něco napravit jenom vnějškově. Bude to taková fasáda. Takže to, co je bohužel smutná pravda a co jsem se dozvídala i při mnoha rozhovorech s Maďary, kterým záleží na jejich zemi, je, že dokud se nepodaří napravit i to, že jsou média nesvobodná, není možné skutečnou nápravu zjednat. A ani skutečnou kontrolu veřejných financí,“ upozorňuje místopředsedkyně sněmovny.

Strká nos do věcí, kde nemá kompetence

Kritici také poukazují na velkou provázanost politiky a byznysu v Maďarsku. Evropská komise má proto obavu, že unijní peníze nemusejí vždycky končit tam, kde by končit měly.

Čtěte také

„Samozřejmě toto je nutné sledovat,“ reaguje Vondra. Zároveň upozorňuje, že byl proti rezoluci schválené Evropským parlamentem, podle které už Maďarsko není plnohodnotnou demokratickou zemí.

„Evropská unie strká nos do věcí, kde nemá kompetence, kde jí do toho nic není a kde vlastně posílá na paškál Maďarsko za konzervativní politiku, kterou třeba provádí v sociální oblasti. Ačkoliv tato oblast vůbec nespadá do kompetencí svěřených EU. V tomto ohledu musím konstatovat, že tyto nepatřičné pasáže daleko víc přesahovaly ty, kde bych řekl, že je nějaká kritika na místě,“ konstatuje Vondra.

Nejen ruský, ale i čínský vliv

Maďarsko se zavázalo, že do listopadu doloží, jak plní slib Evropské komisi. To, že jsou mezi zákony a opatřeními, které zatím maďarská vláda představila Bruselu, i návrhy, že podezřelé transakce budou posuzovat nezávislé instituce, podle Richterové neznamená, že se Maďarsko vydalo správným směrem.

Je potřeba vyčkat, jak dopadnou jednání mezi komisí a Maďarskem a do jaké míry je Maďarsko schválí v tom svém domácím procesu.
Alexandr Vondra

„Na oko to tak může vypadat. Ve finále jsou ale všechny takzvané kontrolní a nezávislé mechanismy odvislé od již 12 let v kuse vládnoucího Fideszu. Když jsem četla článek americké ústavní právničky, která popisuje ten celý neprůhledný volební systém, který vede k Orbánovým absolutním vítězstvím a pokřivení mediální scény, pochybuji, že v tomto systému je vůbec možné skutečnou korupci vyšetřovat,“ naznačuje poslankyně.

Pokud změny v Maďarsku mají být skutečné, je podle ní potřeba učinit řadu kroků.

Čtěte také

„Co se týče médií, měla by třeba být změněna likvidační pokuta v přepočtu kolem 17 milionů korun za nevyváženost perspektivy. A co rozhodně hraje roli, není v Maďarsku jen ruský vliv, ale i čínský. Byla vyhnána středoevropská univerzita, ale nyní jsou otevřené dveře čínské univerzitě. Akademická svoboda je něco, co už dneska bohužel v Maďarsku také neplatí. A to je také součást té kritiky,“ připomíná.

Podle Vondry je potřeba především dořešit v Maďarsku problém s potenciální korupcí a konfliktem zájmů.

„V tomto smyslu je potřeba vyčkat, jak dopadnou jednání mezi komisí a Maďarskem a do jaké míry je Maďarsko schválí v tom svém domácím procesu. A pokud by tento proces selhal, je samozřejmě na místě uvažovat o sankcích,“ uvažuje europoslanec.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související