Epidemie nedostatku vitaminu D?

4. srpen 2009

Výsledky studie, která mapovala hladinu vitaminu D v tělech amerických dětí, označili autoři za šokující.

Nedostatek vitaminu D byl ve Spojených státech dlouho považován za řídce se vyskytující problém. V posledních letech se začaly objevovat případy křivice - tedy onemocnění kostí, které vyvolává právě nedostatek "déčka". Na vitamin D se proto zaměřilo několik menších výzkumných projektů, ale až dosud se nikdo touto otázkou nezabýval v celonárodním měřítku. První studii tohoto druhu vypracovali lékaři z Univerzity Yeshiva.

Hladiny vitaminu D měřili v krvi více než 6000 dětí a mladých lidí ve věku od 1 roku do 21 let. Zjistili, že 9 % z nich trpí závažným nedostatkem vitaminu D, který je definován jako hladina pod 15 ng/ml. Dalších 61 % má vitaminu D mírnější nedostatek (15 až 29 ng/ml). V reálu tato čísla odpovídají 7,6 milionu respektive 50,8 milionu dětí. Autoři studie sice předpokládali, že případů nedostatku vitaminu D bude hodně, ale jejich skutečný počet považují za šokující. A také nebezpečný, protože nedostatek vitamínu D zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Za hlavní důvody takového nárůstu považují sedavý životní styl, nedostatek pohybu a také krémy s protislunečními faktory, které brání tvorbě vitaminu D v kůži vystavené slunci. Doporučují proto, aby děti konzumovali větší množství mléka a ryb, které jsou na vitamín D vysoké. Zároveň ale skepticky dodávají, že získat potřebné množství "déčka" z potravy je obtížné a jako řešení vidí spíše podávání potravinových doplňků.

Výsledky studie zveřejnil časopis Pediatrics.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.