Energie zdražují a bude to pokračovat. „Je to i záměr, abychom víc šetřili zdroje,“ tvrdí ekonom

23. září 2021

Ceny energií na burze dál rostou. Odběratele proto čeká výrazné zdražování a vláda zvažuje podpůrná opatření, kterými by domácnosti ochránila před možnými finančními potížemi. Idea příspěvků pro ty, kteří si nepřipláceli za fixaci cen energií, se ale nezamlouvá ekonomovi České spořitelny Michalu Skořepovi: „Vytvoří to velmi nevhodné motivační signály do budoucna,“ varuje.

„Celá populace si pak může říct: ‚Aha, je tady vláda, která nás podpoří. Jakmile přijde nějaký nepříznivý šok, můžeme se obrátit na vládu a ta to zaplatí.‘ Ale nezaplatí to vláda, ty peníze jsou nás všech – daňových poplatníků,“ upozorňuje.

Čtěte také

Skořepa by proto šel raději cestou sociálních dávek. Ty totiž adresněji pomohou domácnostem, které se dostanou do skutečně fatálních problémů.

„Bude jich ale velmi málo,“ odhaduje a vysvětluje, že měsíční rodinný rozpočet zasáhne zdražování v rozsahu nižších stokorun.

Snaha bránit se dopadům zdražování energií považuje ekonom za paradox: „Do budoucna bude energie pravděpodobně dražší v důsledku toho, že se posouváme ‚zeleným směrem‘. A je to v podstatě záměr – jedna z možností, jak společnost tlačit k tomu, aby méně čerpala energetické zdroje a abychom více šetřili. Měli bychom chtít, aby ceny dopadly do rodinných a firemních rozpočtů tak, abychom se my všichni začali v této oblasti chovat odpovědněji.“

Měli bychom chtít, aby ceny dopadly do rodinných a firemních rozpočtů tak, abychom se my všichni začali v této oblasti chovat odpovědněji.
Michal Skořepa

S tím souhlasí ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer. Varuje nicméně před ideou „nulové energetiky“. Snahou prospořit se k tomu, že téměř nebudeme spotřebovávat energie, totiž můžeme způsobit výrazný vzrůst nákladů na distribuci a zajištění energií.

Cestou jak ušetřit je bezpochyby i změna dodavatele, říká výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Je ale potřeba dát si pozor na srovnávání dodavatelů, kteří ještě změnu cen neohlásili, s těmi, kteří už představili nové sazby.

Hosty byli:
Zuzana Švejdová, ekonomická redaktorka, Český rozhlas
Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií
Michal Skořepa, ekonom České spořitelny
Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno

„Je možná dobré ještě chvíli vyčkat. Nebo se dodavatele zeptat, jakou plánuje cenu pro rok 2022,“ radí. Jedním dechem ale dodává, že zdražovat budou dříve či později zřejmě všichni.

Jak může cenu energií ovlivnit poskytovatel energií? A co se stane, když dodavatel zkrachuje? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio

Související