Energetický zákon: Nikdo nebude platit víc, než platí teď, tvrdí člen Hospodářské komory

1. duben 2015

Stovky pozměňovacích návrhů poznamenaly vznik novely energetického zákona, který jde dnes do finálního schvalování v Poslanecké sněmovně.

A to i přesto, že Energetický regulační úřad má k normě stále výhrady a varuje, že stát může přijít o velké peníze.

„Zrealizovat energetický zákon je především nutnost,“ řekl v našem vysílání předseda energetické sekce Hospodářské komory Václav Hrabák.

I když přináší důležité změny, prakticky nikdo včetně domácností by neměl platit za energie více, než platil doteď.

„Nové znění zákona vyloučilo také možnost zbavit se solární daně tím, že se větší elektrárna rozdělí na několik menších,“ vysvětlil Hrabák.

Podle něj energetický zákon naznačuje další směr, jakým se bude česká energetika v budoucnosti ubírat.

„Bude posilována role obnovitelných zdrojů, předpokládá se nárůst jejich podílu o 100 % proti současnému stavu, a očekává se také částečná decentralizace energetiky.“

S tím souvisí změna stávající infrastruktury. „Přenosové a distribuční sítě jsou zastaralé, a byly postaveny na jednosměrný tok elektřiny, budeme je muset předělat."

„Také decentralizace bude znamenat předělání sítě na obousměrný provoz, a to si vyžádá značné náklady,“ dodal Václav Hrabák.

Domácnostem se solární panel stále nevyplatí

Předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa potvrdil, že novela pomůže českému průmyslu v souboji se zahraniční konkurencí.“

„V Německu si velkoodběratelé vymohli privilegovaný přístup a mají slevu na příspěvek, takže je logické, že to zavádíme i pro české velké firmy a spotřebitele.“

Novela zvyšuje nároky na státní rozpočet, potvrdil Chalupa.

„Přináší úlevu velkým spotřebitelům. My to vítáme, bereme to jak o přiznání zodpovědnosti státu za rok 2009, kdy nezreguloval výkupní cenu pro fotovoltaické elektrárny.“

Zákon také zavádí pojem mikrozdroj, a zjednodušuje administrativu při instalaci malých fotovoltaických elektráren na rodinné domy.

„Je ale nutné ještě upravit prováděcí legislativu. Jsme stále ještě v situaci, kdy se domácnosti malý fotovoltaický panel nevyplatí,“ konstatoval Štěpán Chalupa.

autoři: oci , bum
Spustit audio