Elon Musk je posedlý apokalyptickým uvažováním. Proto znemožnil ukrajinský útok na ruskou flotilu, soudí Koubský

15. září 2023

Miliardář Elon Musk svým rozhodnutím loni znemožnil ukrajinské armádě zaútočit na ruskou flotilu u města Sevastopol. S odkazem na čerstvě vydaný Muskův životopis to napsala americká média. Musk posléze informaci potvrdil. Šlo podle něj o to, že nepovolil rozšíření pokrytí internetovým připojením ze své satelitní sítě Starlink právě na oblast Sevastopolu, i když jej o to ukrajinská vláda žádala. Ukrajinské automatické námořní drony se bez připojení nemohly dostat k cíli.

Musk podle svého vysvětlení pokrytí neposkytl, protože se obával, že Rusko bude na potopení svých lodí reagovat jaderným protiútokem. Starlink se od začátku ruské invaze na Ukrajinu stal důležitým zdrojem internetového připojení i pro ukrajinskou armádu.

Elon Musk na začátku války poskytl Ukrajině řadu terminálů a služeb zdarma. Teď říká, že nikdy nechtěl, aby se Starlink stal válečným prostředkem.

Čtěte také

„Už v nejrůznějších bojových operacích, které vedla především americká armáda v posledních letech, bylo internetové připojení důležitou součástí komunikačních a naváděcích systémů,“ nastiňuje redaktor Deníku N Petr Koubský.

„Na Ukrajině je to vidět o to víc, že tam s tím jsou potíže. Když si to Američani provozují sami, tak s tím problémy nemají. Zajistí to sami pro sebe. Tady jsou dvě neamerické strany a americký poskytovatel, takže se dá čekat, že to někde bude skřípat.“

Koubský zdůrazňuje, že se navíc jedná o poskytovatele, který je nestátním subjektem.

„To je na tom možná to nejzajímavější, že je tady nějaký soukromník, jeden člověk, který na druhém konci zeměkoule otočí knoflíkem a rozhodne o úspěchu, nebo neúspěchu vojenské operace, kterou vede jeden stát vůči jinému. To je bezpochyby bezprecedentní.“

Varování ruského velvyslance

„Stav technologií je takový, že družicové pokrytí světa internetovým signálem je momentálně v rukou jednoho člověka. Tím člověkem je právě poněkud výstřední Elon Musk,“ říká Koubský s tím, že už si knihu amerického miliardáře stihl přečíst.

Čtěte také

„Přečetl jsem si Muskovo vysvětlení, že ho varoval osobně ruský velvyslanec ve Spojených státech, že pokud ten útok s pomocí Starlinku umožní, tak může následovat jaderná odveta.“

Musk je podle něj člověk, který je až posedlý apokalyptickým uvažováním, představami o konci světa.

„Toto na něj muselo velmi silně zapůsobit. Řekl bych, že ruský ambasador velice přesně věděl, co říká, jak to říká a komu. Kdyby totéž zkusil na nějaké americké diplomaty nebo vojáky, nejspíš by to nezabralo. Na Muska ano,“ popisuje.

Magazín Online Plus se také pozastavuje nad tím, kolik soukromých dat o řidičích sbírají moderní auta. Vysvětlí, kolik energie mohou vyzařovat mobilní telefony a proč společnost Meta finišuje vylepšenou verzi jazykového systému Lama, kterým chce konkurovat ChatGPT. Pořadem provází šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek a Petr Koubský z Deníku N.

autoři: David Slížek , knem
Spustit audio

Související