Elektromobilem napříč republikou

5. červenec 2011
Monitor

Čtyři dny, čtyři posádky a jedna velká elektrická okružní cesta. To byl projekt ELOREX, ELektrická Okružní REpubliková EXpedice, kterou uspořádal Český rozhlas Leonardo. Cesta proběhla v polovině letošního června.

Proč jsme si půjčili elektromobil Peugeot iOn? Abychom vyzkoušeli, jestli to jde. Řidičky a řidiči seděli za volantem elektromobilu poprvé. Poprvé napjatě sledovali, jak se spolykanými kilometry mizí energie akumulátorů. Poprvé zvažovali, kde budou dobíjet a jak dlouho to potrvá.

Ve speciálním vydání Monitoru v úterý 5.7. nabídneme čtyři pohledy na tento - zatím – ještě méně obvyklý dopravní prostředek. Nabídneme postřehy různých řidiček a řidičů a jejich zážitky z cesty, podíváme se také na místa, která jsou s rozvojem elektromobilismu u nás spojena. Při našem elektrovýletě republikou zamíříme ale i na jiná místa. Při naší cestě nebylo slyšet víc než svištění pneumatik a nápor větru, který se opíral o karoserii subtilního auta…

1. etapa Praha – Písek: Naďa Reviláková, Tamara Urválková

2. etapa Písek – Telč: Robert Tamchyna, Luboš Veverka

3. etapa Telč – Hulín: Tereza Burianová, Marek Janáč

4. etapa Hulín – Ostrava: Marek Kuchařík, Martin Srb

František Křižík (nahoře), Tamara Urválková (vlevo) a Naďa Reviláková (vpravo) na startu expedice ELOREX 2011

Elektrokolo

Možná jste milovníci přírody, ale vaše fyzička není ideální. Pokud jste také milovníci zajímavých technických řešení, pak vás naše návštěva v Brně rozhodně potěší. Tereza Burianová a Marek Janáč tam objevili muže, který zkonstruoval elektrokolo docela jiné, než jaké si můžete koupit v prodejnách s tímto sortimentem. Tím mužem je doc. Pavel Vorel z VUT v Brně.

Docent Pavel Vorel se prohání na svém elektrokole areálem elektrotechniky brněnského VUT

Fotovoltaický ostrov

Posádka Tereza Burianová a Marek Janáč s naším elektromobilem dorazila až na osamělý ostrov… Jenže ne tak obyčejný. Filip Procházka žije na svém fotovoltaickém ostrově už více než rok a rozhodně ho nechce opouštět. Naši kolegové zjišťovali, jak jeho soběstačné ostrovní hospodářství funguje.

Filip Procházka na svém fotovoltaickém ostrově
autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.