Dva roky po zemětřesení dostaly italské benediktýnky klášter z kontejnerů

V minulých letech došlo ve střední Itálii k opakovaným zemětřesením, která měla pro některé obce devastující následky a vyžádala si mnoho mrtvých. Mnozí lidé stále čekají na obnovu svých domovů. Řádové sestry z městečka Norcia v provincii Perugia se musely přestěhovat do provizorní stavby z kontejnerů.

Informuje o tom německá rozhlasová stanice Deutschlandfunk.

Starosta Norcie Nicola Alemanno stojí obklopený benediktýnkami a místními obyvateli na provizorním náměstí vedle obytných kontejnerů a v ruce drží nůžky. Následně přestřihne pásku v barvách italské trikolory. Přítomní tleskají a všichni včetně jeptišek si připíjejí proseccem. Skupina poté odchází k vedle sebe natěsno naskládaným prostorným kontejnerům z kovu a plastu.

Alemanno následně předává matce představené Caterině Coronové svazek klíčů, čímž řádovým sestrám symbolicky odevzdává jejich nový klášter. Coronová otevírá jeden z kontejnerů a její podřízené zavýskají. Konečně našly nový domov.

Zachrání se klášter?

Od října 2016 totiž žily v klášteře v jedné obci na pobřeží. Jejich domovský klášter Sant’Antonio Abate je totiž po velkém zemětřesení stále neobyvatelný. Přestože od pohromy uplynulo skoro dva a půl roku, je stále nejisté, jestli, jak a kdy budou historické zdi místního kláštera staticky zajištěny a objekt se stane znovu bezpečný.

„Samozřejmě jsme se zemětřesení vždycky obávaly. Je to přirozené. Ale takový strach se stává relativní, pokud se staráte o druhé,“ popisuje své zkušenosti představená kláštera.

A to je také důvod, proč se chtělo deset benediktýnek z Norcie po zemětřesení do města co nejrychleji vrátit. Stejně jako většina obyvatel regionu, tak i řádové sestry ze začátku věřily slovům italské vlády, která v prvních týdnech po katastrofě slibovala co nejrychlejší obnovu postižených domů a jiných důležitých budov. Doposud se ale téměř nic nestalo.

Samotné jeptišky se veřejné kritiky politiků před mikrofonem zdráhají. V zákulisí si ale servítky neberou. Svou přítomností v kontejnerové stavbě chtějí dodat zdejším lidem odvahu. „Jsme vnitřně vyrovnané a nenecháme se vystresovat. Země se tady zatřese znova a my na to musíme být připravené s pomocí staticky zajištěných domů,“ říká Coronová.

Dodává, že před pohromou se řádové sestry v klášteře staraly asi o tucet starých lidí. K tomu by se chtěly co nejrychleji vrátit, protože na takové práci jim záleží. Nouzový kontejnerový klášter v Norcii, jehož součástí je také kaple a refektorium, je první svého druhu v Itálii.

Politici nepomáhají

To, že se stavba realizovala z obecních a soukromých peněz, je výsledkem neústupnosti matky představené. Jeptišky ale stále doufají, že Řím nakonec slíbené prostředky na obnovu památky uvolní.

„Situace v Norcii, abych to řekl opatrně, je různorodá. Civilní obrana první dny po zemětřesení učinila to nejlepší, ale od té doby se obnova budov zastavila. Lidem bez domova jsme po katastrofě naštěstí mohli poskytnout ubytování v montovaných domech,“ popisuje poměry ve městě starosta Alemanno.

I když všichni obyvatelé Norcie mají střechu nad hlavou, ve městě stále chybí náměstí a některé kostely, které hrály důležitou roli jako místa setkávání. To je také důvod, proč se před provizorním klášterem benediktýnek nachází malý veřejný prostor a kavárna. Platí to i pro konvent benediktýnů, kteří se do města nedávno také vrátili a jako mnozí obyvatelé žijí v provizorních stavbách.

Lidé z řádů a kněží neopomenou při každé bohoslužbě konající se v několika málo funkčních kostelech připomenout vládě její nesplněný slib. Do Norcie pozvali dokonce i papeže Františka. Od jeho návštěvy očekávají jasná slova, a že se politikové v Římě konečně rozhodnou k akci.

Papež ale prozatím na pozvání neodpověděl. Matka představená Caterina Coronová však říká, že má ve Vatikánu dobré kontakty, a to přímo až k hlavě římskokatolické církve.

autor: rer
Spustit audio