Jan Bednář: Itálie odstraňuje následky ničivého zemětřesení

25. srpen 2016

Italské úřady ve čtvrtek odpoledne vydaly zpřesněnou zprávu o počtu obětí středečního zemětřesení, které si, jak se nyní uvádí, vyžádalo 241 lidských životů.

To je sice o šest lidí méně než činil předchozí odhad, ale je dost pravděpodobné, že celkový počet obětí bude nakonec značně vyšší, protože řada osob nadále zůstává nezvěstných a má se za to, že desítky lidí jsou stále zavaleny v sutinách zřícených domů.

Tragédie postihla několik horských historických vesniček a malých měst v epicentru tektonických otřesů asi 100 km severně od Říma, v oblasti hornaté střední Itálie. Nejvíce lidských obětí, 184, je hlášeno z městečka Amatrice, 46 lidí zemřelo v Arquatě a 11 ve vesničce Accumoli.

Doslova obdivuhodné je ovšem vedle toho ohromné úsilí pomoci lidem v postižené oblasti. Do záchranných prací po zemětřesení se okamžitě zapojili tisíce italských záchranářů, kteří s pomocí speciálně cvičených psů a s přispěním těžké techniky, ale někdy i jen s holýma rukama, odstraňují sutiny domů, aby vyprostili ty, kdo ještě zůstali naživu. Často ovšem nacházejí už jen oběti.

Premiér Matteo Renzi předsedal ve čtvrtek mimořádnému zasedání vlády, které mělo mimo jiné rozhodnout o plánu rekonstrukce poničené oblasti. Odborníci však upozorňují, že obnovit tyto historické horské osady, které vyrůstaly v oblasti po staletí, bude prakticky velmi těžké či spíše nemožné.

V roce 2009 zahynulo 295 lidí

Jak si již ve středu postěžoval například starosta zdevastované vesničky Accumoli, v jeho obci nezůstal po zemětřesení snad ani jeden neponičený dům. Ty, které nejsou úplně zničené, mají vážně narušenou statiku a budou se muset zbourat.

Nejvíce lidských obětí, 184, je hlášeno z městečka Amatrice

Naneštěstí je mezi oběťmi zemětřesení také hodně dětí, jsou mezi nimi i turisté a italské rodiny, které byly v této oblasti na dovolené.

Příčinou těchto zemětřesení je, jak známo, pohyb tektonických desek hluboko pod povrchem Země. V oblasti Itálie se setkávají tzv. euroasijské a africké tektonické desky a zemětřesení zde proto nejsou nijak neobvyklá.

Např. při podobně silném zemětřesení v roce 2009 zahynulo v oblasti L'Aquila 295 lidí a v dávnější minulosti bývaly tyto katastrofy ještě mnohem ničivější. Asi nejvíce lidských obětí v nedávné historii si v Itálii vyžádalo silné zemětřesení v roce 1915 – tehdy to bylo na 30 tisíc lidských životů.

Proti tomu je dnešní počet mrtvých relativně malý. Jak tvrdí odborníci je to proto, že v moderní době se staví mnohem pevnější domy, než tomu bylo dřív. Předejít ale úplně tragickým následkům přírodních katastrof nebude nikdy možné.

Zemětřesení v Itálii
autor: Jan Bednář
Spustit audio