Důvěřuj, prověřuj, stejně se nic nestane...

14. srpen 2003

Je to skrz naskrz smutné čtení. Ostatně, jako už mnohokrát v minulých letech. Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu o hospodaření v některých špičkových státních ústavech, mezi něž patří Pražský hrad, resp. kancelář presidenta republiky, nebo Úřad vlády, nebo ministerstvo pro místní rozvoj, nebo ministerstvo školství, hovoří otevřeně a v číslech o tom, o čem si veřejnost (a média) už dávno nemyslí nic dobrého.

Všechny jmenované státní instituce byly Nejvyšším kontrolním úřadem přistiženy při podobných, mnohdy shodných prohřešcích, kterých se dopouští snad všechny složky státní správy. Nehospodárnost, nedodržování podmínek při zadávání veřejných zakázek, špatné nakládání s majetkem. Mezi úsměvné podrobnosti výsledků kontroly jistě patří chybějící evidence nemovitých kulturních památek ve správě kanceláře prezidenta republiky, neboť v onom výčtu prostě "chybí" cena za Katedrálu sv. Víta a podobné stavby, které nejspíš nikdo ani ocenit neumí. Nic to však nemění na faktu, že se i na Hradě chybně účtovalo, že se vyplácely nesmyslně odměny za jakési vyhledávání vhodných pracovníků a podobně.

Je to politováníhodné, nikoli však šílené. Šíleně se totiž házelo penězi na ministerstvech..

Například: neuvěřitelný je způsob, jakým naprosto zběsile rozházelo ministerstvo školství miliardy na projekt, zvaný Internet do škol. Ten byl rozjet (i přes mocné výhrady odborníků) zcela sice ministersky standardně, nicméně z úhlu pohledu středně inteligentního a (pozor, přijde nezvyklý výraz) "zodpovědného" manažera, nikoli podvodného kejklíře se státními penězi, naprosto nestandardně. Podle zjištění NKÚ se celý projekt (v plánované hodnotě sedm miliard korun) zpožďuje a prodražuje. Do konce minulého roku mělo mít Internet 90% škol; ve skutečnosti ho má polovina a utraceno bylo již 85% procent přidělených finančních prostředků. V projektu byly vyplaceny neuvěřitelné sumy za neodvedené práce, nebylo kontrolováno plnění smluv, navíc často smluv pro stát nevýhodných. Podle NKÚ bylo "nehospodárně využito" nějakých 884 miliónů korun. Laik mého typu nejspíš neví, co přesně znamená výraz "nehospodárně využito", ale do chvíle než se bude vědět, jak dopadlo Nejvyšším kontrolním úřadem již podané trestní oznámení si budu myslet, že ty peníze někdo docela prostě ukradl.

Aby však nebyl vší hrůze konec: Ministerstvo pro místní rozvoj se též hustě činilo - postrádá majetek za 2,5 miliardy; v roce 2001 nesprávně zaúčtovalo majetek za více než šest miliard; v témže roce registruje zpráva NKÚ neprůkazné účetnictví v hodnotě přes osm a půl miliardy korun; zaznamenává též na ministerstvu ztracené telefony, laptopy a software.

Ve srovnání s tím naprosto úžasně hospodařil Úřad vlády pod vedením kdysi nadaného fotbalisty, později ministra bez portfeje Karla Březiny. Úřad vlády pod jeho vedením "jen" obcházel zákon o veřejných zakázkách a v letech 2000 - 2001 prohospodařil "toliko" sedm miliónů korun, neoprávněně nakupoval zboží pro své zaměstnance a neoprávněně vyplácel finanční odměny - to vše za nějakých více než 360 tisíc korun - ve srovnání s předchozími údaji o hospodaření ministerstev školství a místního rozvoje - naprosté bagately. Ano, všechno by to bylo tak trochu pro zasmání, kdyby ovšem nešlo o peníze daňových poplatníků, přelité umně nejspíš do několika soukromých kapes. Je přece veřejným tajemstvím v téhle zemi, že k nejúspěšnějším podnikatelům patří ti, kteří nemusí o své podnikatelské úspěchy bojovat standardními kapitalistickými metodami, totiž umem a usilovnou prací, nýbrž jim k úspěchům stačí známosti na všech možných stupních státní správy, která takto slouží jen jako převodová páka pro tok financí ze společné (státní) pokladny na účty soukromníků.

Do té chvíle, dokud za podobné praktiky (řada z těchto operací je jistě v mezích pravidel, většina však daleko za nimi) neodputují odpovědní jedinci za mříže, například v rámci utopické a dosud nevyhlášené vládní akce "Čistočisté ruce, čisté nohy, čistá hlava = čistý vládní štít", budou všechny zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu lidově "pro srandu králíkům", neboť dosud slouží jen tomu, aby se příslušní státní úředníci poučili, jak příště neudělat stejnou chybu a nenechali se při ní chytit.

Pokud je mi známo, nebyla dosud nikdy v novodobých dějinách vyvozena trestní odpovědnost proti nikomu, kdo by jí z titulu své ministerské funkce, či funkce na ministerstvu měl nést.

autor: Martin Schulz
Spustit audio