Drony postavily lanový most

24. září 2015

Dva švýcarští výzkumníci z Federálního technologického institutu v Curychu vyvinuli zvláštní metodu stavby lanových konstrukcí. Naprogramovali automatické létající stroje, konkrétně malé čtyřrotorové drony - kvadrotory, aby pomocí lan společně a koordinovaně v prostoru “upletli” lanový most.

Výsledkem činnosti dronů byl asi 7,4 metru dlouhý visutý lanový most, umístěný v interiéru (konkrétně ve výzkumném prostoru zvaném Flying Machine Arena) a spojující dvě blízká kovová lešení, po kterém mohl přejít jeden člověk. Úspěšný projekt Aerial Construction vznikl na základě spolupráce specialisty na robotiku a architekta. Jeho tvůrci doufají, že podobná technologie může v budoucnu pomoci například při záchranných operacích, kdy bude potřeba přemostěním nějaké mezery dostat lidi z nesnází na špatně přístupném místě.

K postavení lanového mostu bylo potřeba devět segmentů lana o celkové délce 120 metrů. Pro svoji nízkou hmotnost a vysokou pevnost bylo použito lano značky Dyneema. Na postaveném mostě byly zřetelné uzly, přímé spojovací úseky a různé pletence. Každý dron má k dispozici špulku, ze které se lano volně odvíjí, pokud dron s lanem odlétá od místa, na kterém je lano fixováno. Špulka je přitom vybavena aktivním pohonem, takže drony mohou plynule regulovat velikost napětí lana.

Drony staví lanový most

Jak práce dronů vypadá konkrétně?

Prvotní fixaci lana na lešení dron zajistí tak, že lano na konstrukci několikrát obmotá, pevné uzly v prostoru vzniknou tak, že drony pracují současně a v prostoru “upletou” část mostu z více lan najednou. Během práce dvojice nebo trojice dronů vypadá jako při koordinovaném tanci. Lano je do prostoru vypouštěno pomocí plastové trubky, jejíž konec je umístěn mezi dvěma rotory dronu. Z požadavků na momentální stav napjatosti a směru lana a také na průběh jeho odvíjení plyne, jaký letový režim musejí drony přesně dodržovat.

Vývoj patřičného algoritmu trval asi 3 roky. Letové pokyny stanovuje počítač, umístěný mimo paluby dronů, a jednotlivým strojům jsou vysílány bezdrátově. Zatím umějí drony “plést” mosty jen v interiéru, protože jejich polohy jsou monitorovány z vnějšku. Aby mohly totéž provádět i ve volném prostoru, budou muset mít na palubě speciální kamery.

Zdroje: Gizmag, TechXplore, ETH Zurich, BBC, Flying Machine Arena, Robohub

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio