"Drobnosti": užitečný lepek a pneumatika bez duše

16. květen 2006

Stoprocentně přírodní pryskyřice pro výrobu dřevotřískových desek obsahuje mj. obilný lepek. Lepek přítomný v obalech ovoce, zeleniny a hub zase zpomaluje zrání. Obruč Tweel přinese automobilům větší ovladatelnost, stabilitu a hlavně ji nelze píchnout.

Výzkumný tým INRA (francouzský Státní výzkumný zemědělský ústav) v Montpellier připravil stoprocentně přírodní pryskyřici určenou k výrobě dřevotřískových desek. Nová netoxická a biodegradovatelná pryskyřice obsahuje mj. obilný lepek a díky tomuto rostlinnému proteinu se po zahřátí na určitou teplotu stává ideálním pojivem. Nové přírodní lepidlo tak může nahradit dosud užívané pryskyřice na bázi formaldehydu, o kterých je známo, že uvolňují do ovzduší zdraví škodlivé organické sloučeniny.

Jiná dvojice výzkumníků ze stejného institutu v Montpellier zase vyřešila problém jak zpomalit zrání ovoce, zeleniny a hub po dobu déletrvající přepravy. Impregnují papírový obal obilným lepkem, který částečně "utěsní" póry obalu. Tím se jednak omezí přístup kyslíku a následně zrání rostlin a zároveň i nežádoucí množení škodlivých mikroorganismů. Takto upravený obalový materiál umožní například konzervovat přepravované houby čtyřikrát déle než při použití plastového obalu. Zároveň je plně biodegradovatelný.

"Nepíchnutelná" pneumatika

Obruč tweel

Tlumící funkci pneumatik už po celá desetiletí zajišťuje vzduch nahuštěný pod tlakem do duše nebo přímo do pláště. Renomovaná firma Michelin hodlá jednou provždy skoncovat s jednou z nejslabších stránek klasických pneumatik - jejich "píchnutím". Za tímto účelem vyvinula tzv. Tweel obruče (zkratka z anglického tyre - pneumatika a wheel - kolo), které ke svému provozu nepotřebují vzduch. Nejedná se pochopitelně o nějakou moderní verzi prvních plných kol, která kdysi drkotala po hrbolatých silnicích. Tlumící účinky tweels zajišťují pružné paprsky vyrobené z kompozitních vláken, které propojují kaučukový povrch kola s ráfkem z lehkých kovových slitin. Originálně uspořádané paprsky plní dvojí funkci: vedle již zmíněných tlumících účinků nesou zároveň i celou hmotnost vozidla. Výhod nového řešení je hned několik. Tweels váží 20krát méně než současný klasický pár pneumatika - ráfek, což má pochopitelně pozitivní vliv na spotřebu paliva. Další výhodou je, že po opotřebení vzorku se jen nalepí nový běhoun pláště. Vozidla opatřená "pneumatikami" Tweel vykazují i lepší jízdní vlastnosti: větší stabilitu, ovladatelnost a možnost vyšší rychlosti při projíždění zatáček. Přitom jízdní komfort je stejný jako při použití vzduchových pneumatik. Michelin zatím tweels montuje do některých užitkových vozidel a jsou jimi vybaveny i invalidní vozíky. K rozšíření na osobní automobily by mělo dojít v průběhu příštích sedmi až deseti let.

Pramen: Science et Vie, IV/2006, La Recherche. IV/2006

Obruč tweel
autor: Jiří Grospietsch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.