Domov, rodina a vlast

2. říjen 2016

„Domov je specifický prostor svobody, koresponduje s lidskou důstojností,“ shodují se dva z aktérů diskuse – filosof a pedagog Daniel Kroupa a šéf Občanského institutu Roman Joch. Autorka Vertikály Eva Hůlková hledala rozličné dimenze domova také s evangelickými kazateli Milošem Rejchrtem a Danielem Ženatým a pohled na domovy za oceánem zprostředkuje politolog Jiří Pehe.

Připomeneme si, že nepřetržitě žijeme v protikladu domova a cizoty. Nahlédneme do historie a uvědomíme si význam hořícího ohně coby středobodu lidských sídel. Pohovoříme o emigraci, vytržených kořenech a obtížném hledání domova. Nezapomeneme ani na hledání pravého domova v biblickém slova smyslu. Připomeneme také pojmy související s domovem: rodinu a vlast.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.