Do lesa s konví? Na Olomoucku bojují se suchem po svém... stromky zalévají

28. srpen 2019

Podmínky v lesích u obce Lipina nejsou dlouhodobě pro stromy ideální. Před lety porost značně prořídl kvůli kůrovcové kalamitě a teď nově vysazené stromky trápí sucho. Místní starosta se rozhodl řešit situaci dost nevšedně.

V rámci obnovy lesa po kůrovcové kalamitě, vysadili v Lipině nové duby, lípy, olše a v menší míře i znovu smrky. Protože dnes Olomoucko trápí sucho, rozhodl se starosta Lipiny Tomáš Pudl (NK) vyslat do školky lesníky s vodou.

Čtěte také

„Odborníci by nad tím možná kroutili hlavou, ale mně prostě přišlo, že když se stromek zasadí do země a měsíc je bez vody, tak je to špatně,“ vysvětluje své pohnutky starosta, který má za to, že zalévané sazenice skutečně prospívají líp.

Dřív se voda vozila několik kilometrů z obce, ale přímo na lesní mýtině byly později postaveny hned dvě objemné nádrže.

Hodně netradiční, ale proč ne

„Vykopali jsme asi dva nebo tři metry hlubokou díru, kterou jsme zaházeli makadamem. Uprostřed jsme nechali trubku, o průměru zhruba půl metru, odkud vodu čerpáme. Jednorázově se z toho dá vyčerpat až asi 10 kubíků.“

Vodohospodář Agentury ochrany přírody a krajiny Jan Koutný o podobném postupu ještě neslyšel. Přitom nevylučuje, že uměle dodaná vláha může být pro sazenice velký přínos.

„Myslím si, že když se tyto malé lesnické sazenice alespoň v první fázi zalijí, přispěje to k jejich uchycení,“ dodává odborník.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. Připravila Barbora Sonnková.  

Spustit audio

Související