Dlouhá přítomnost největšího netopýra Evropy

2. listopad 2009

Nové fosilní nálezy ukazují, že největší a nejzáhadnější evropský netopýr se na našem kontinentu vyskytuje už nejméně 10 000 let.

Netopýr obrovský (Nyctalus lasiopterus) je největší ze všech evropských druhů netopýrů a rozpětí jeho křídel dosahuje až 46 centimetrů. Kromě Evropy obývá také severní Afriku a Asii, ale je velmi vzácný a o jeho životě zatím moc informací nemáme. Nálezy trusu a izotopová analýza tkání netopýrů ze Středomoří naznačují, že netopýr obrovský na rozdíl od svým příbuzných neloví jen hmyz, ale také drobné ptáky - především migrující pěvce.

Netopýr obrovský je mimořádně vzácný i ve fosilních záznamech. K několika málo existujícím fosiliím se nyní zařadily další, které španělští paleontologové objevili při vykopávkách v Barceloně. Podle zprávy z Plataforma SINC ukazují, že druh existoval už v době pozdního pleistocénu před 120 000 a 10 000 let. Podle zprávy geografické území jeho výskytu bylo tehdy mnohem širší než dnes, což podle paleontologů souviselo s rozlohou smíšených lesů, na kterých je netopýr obrovský závislý.

Netopýr obrovský (Nyctalus lasiopterus) - dolní čelist
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio