Dinosaurus, kterému chutnaly ořechy

19. červen 2009

Už při prvním pohledu na dinosauří lebku paleontolog zcela jasně vidí, jestli má před sebou masožravce, nebo dinosaura, který se živil rostlinami. Objev nového druhu psitakosaura ale ukazuje, že existuje i třetí možnost - dinosaurus, který se živí převážně ořechy.

Kostru dinosaura, jehož zobák nápadně připomíná papoušky, neobjevil nikdo jiný než známý paleontolog Paul Sereno z Chicagské univerzity. (Viz související příspěvky.) Spolu s kolegy ho v mongolské poušti Gobi vykopal už v roce 2001. Výsledky zkoumání dinosaura, kterému přidělil jméno Psittacosaurus gobiensis, nyní zveřejnil v časopise Proceedings of the Royal Society B.

Dinosaurus žil před 110 miliony let. O jeho potravních preferencích nevypovídá jen "papouščí" zobák, který je jako stvořený k louskání ořechů, ale také obsah žaludku. V místě, kde se kdysi nacházel, paleontologové objevili spolykané kameny. U ptáků jejich velké množství vypovídá o tom, že se pták živí tvrdými semeny a ořechy. Kameny v žaludku semena mechanicky narušují a napomáhají tak jejich trávení. V útrobách nového druhu psitakosaura leželo víc než 50 kamenů. Autoři studie proto nepochybují o tom, že jejich nález představuje prvního známého dinosaura, který se živil semeny a ořechy.

Dinosaurus, jehož zobák nápadně připomíná papoušky, dostal jméno Psittacosaurus gobiensis
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio