Digitální závislost hrozí i dětem. „Do pokojíčku patří počítač, až když dětem věříte,“ radí expertka

5. únor 2021

„V Británii byla hospitalizovaná tříletá holčička na psychiatrii, protože byla závislá na svém tabletu a nedokázala bez něj spát a fungovat v rodině,“ popisuje Vladimír Kmoch z Institutu neuropsychiatrické péče. S digitální závislostí nebo se škodlivým užíváním digitálních technologií se podle něj v dětských adiktologických ambulancích léčí až padesát procent pacientů.

„Děvčata častěji používají sociální sítě. Ta interakce je pro ně velmi důležitá a je to forma komunikace, kterou vyžadují a která je pro ně tím pádem i potenciálně návyková. Kluci častěji hrají hry,“ vysvětluje s tím, že pro dívky je ale hraní her mnohonásobně rizikovější. Jejich závislost totiž může mít horší průběh.

Před nedávnem na nezdravý vztah k digitálním technologiím upozorňovala kampaň Večeře bez mobilu. Podle odborníků by součástí digitální hygieny měla být přesně stanovená doba, kdy se v rodině technologie používat nebudou.

Čtěte také

„V době večeře jsme rádi, že nikdo z rodiny, a to se týká samozřejmě i nás rodičů, telefony nebo jakákoliv další média nepoužívají. Neběží tam televize, notebooky, tablety, telefony… To jsou jedny z prvních principů, které jsou důležité, nejen pro digitální, ale i pro spánkovou hygienu,“ radí Kmoch.

Právě nespavost, konflikty v rodině, podrážděnost nebo problémy ve škole rodiče nejčastěji přimějí k tomu, že dětem vyhledají odbornou pomoc. Adiktologové totiž varují, že digitální závislost může mít vliv na koncentraci nebo pokles empatie.

Výzkumy prokázaly, že čas trávený u počítače souvisí u dětí i s nárůstem obezity. Mluví se také o narcizaci populace vlivem fenoménu sefie fotografií nebo o digitální demenci.

„Změnil se i akční rádius dětí, který je mnohonásobně menší než byl u jejich prarodičů,“ říká Kmoch. Studie z Londýna potvrzuje, že děti dnes často neznají okolní ulice ani nejbližěí hřiště. Ze školy totiž mnohdy míří rovnou domů k počítači.

Postupy jako při léčbě závislosti na drogách

Digitální technologie fungují tak, abychom se k nim vraceli a aby byly návykové. Léčba závislosti na mobilních telefonech nebo počítačích pak trvá měsíce až roky.

Čtěte také

„My třeba využíváme pro práci s pacienty motivační rozhovory, které byly vyvinuty v 90. letech minulého století pro práci s velmi těžkými pacienty, kteří mají potíže s tvrdými drogami, takže se snažíme tyto principy aplikovat i u nesubstrátových závislostí. Někdy je potřeba pacienta dokonce zamedikovat a přidat třeba nějaké antidepresivum nebo něco na spaní,“ popisuje psychiatr Kmoch.

Doporučuje proto chránit spánek dětí a dohlédnout na večerku. Dobré je taky ve chvíli, kdy mají jít děti spát, vypnout domácí wifi.

„Chvíle, kdy dítě dostává svůj počítač do vlastního pokojíčku, by měla podle mě nastat až ve chvíli, kdy mu naprosto věříte,“ vysvětluje odbornice na technologie a digitální média Michaela Slussareff.

Prostředí internetu přirovnává k nepřehledné silnici, přes kterou se děti učí postupně sami přecházet. A stejně jako Vladimír Kmoch nabádá k využití rodičovských zámků. Softwary rodičovské ochrany už jsou dnes natolik inteligentní, že umí poznat nebezpečný obsah.

Poslechněte si reportáž Martiny Rasch.

autor: NEPOUŽÍVAT - Martina Rasch
Spustit audio

Související