Developeři zboří zbytek Berlínské zdi. „Změní to celé místo,” říká publicista Šonka

6. duben 2018

Pokud plánujete cestu do Berlína a těšíte se na to, co zbylo ze slavné zdi, která se po roce 1989 stala symbolem svobody a euforie, neváhejte. Sto metrů tohoto symbolu studené války mezi Východem a Západem má padnout, a to kvůli výstavbě luxusního bytového a hotelového komplexu. „Je potřeba si uvědomit, co je historie, co je reflexe. Je tam vzpomínka, která vychovává,” říká publicista Jaroslav Šonka.

Srovnána se zemí má být nejdelší, nejvěrohodnější a nejnavštěvovanější část Berlínské zdi, takzvaná East Side Gallery. „Je to nábřeží Sprévy a velice atraktivní končina. Už je tam celá řada dalších objektů. Pokračováním tohoto území je takové alternativní kulturní středisko, kde už také došlo k přísným státním kontrolám, jak takovou tu dřevěnou, velmi pestrou stavbu, dostat z místa pryč. I to je totiž velmi atraktivní území, které by se dalo dobře prodat,” říká Šonka.

Proti boření zdi a stavění kompexu už v Berlíně proběhlo několik protestů. „Zatím to vypadá, že by bylo zapotřebí to území koupit. Jedná se o nějakých 60 milionů eur. To je v chudém Berlíně velmi hodně peněz, z rozpočtu to nezvládnou,” podotýká publicista.

„Existují i další části zdi, které jsou zachované jinde. Například na severu starého města v Berlíně je zbytek zdi, kde je naprosto jasně předvedeno, jak ta zeď prosekla dopravní spojení. Jsou tam železniční mosty, které desítky let nevedly nikam. Vždycky a všude je možné nějaký kousek zdi najít. U East Side Gallery jde ovšem o to, že jí v euforii roku 1989 pomalovali i známí umělci,” vysvětluje Šonka.

Výchovná vzpomínka

Díla ze zdi se dají přesunout na jiné místo, podle Šonky by to ale bylo nepoctivé. „Simulovat historické události někde jinde, to je v podstatě dost nepoctivé. Chránit něco, co má teď po pádu zdi velkou tradici a je to přitažlivým místem, to je něco, o co by se památkáři měli zajímat,” myslí si.

„Když tam teď developeři postaví velký komplex budov, zatratí to tam atraktivitu galerie, změní to celé místo. Jde o velmi navštěvované a živoucí místo. Snaží se ho zničit pokud možno co nejméně, jedná se o asi sto metrů. Ale protest má své opodstatnění,” říká Šonka, podle kterého má Berlínská zeď i výchovný charakter.

03251214.jpeg

„Je tam vzpomínka, která vychovává. Má to pedagogický smysl. Kdo se na to podívá zblízka, tuší, jak hrozná věc to byla, když byla zeď vcelku kolem celého města. U památníku zdi ji dokonce rekonstruovali, byla rozbitá, protože jak lidé přišli s kladívky a bušili do ní, někde ji úplně rozbili. Je potřeba si uvědomit, co je historie, co je reflexe,” podotýká publicista.

„Čínská zeď, která je stará tisíc let, má svůj význam i dnes. Zapomínat na historii by se nemělo. Tam, kde byla zeď překážkou dopravního spojení, to je věc jedna, ale uvolňovat pro developery místo tím, že se zničí originální místo, to je jistě špatně,” věří Šonka, zároveň ale podotýká, že už je rozhodnuto. „Jde to zvrátit, ale jsou k tomu potřeba peníze,” říká.

Spustit audio