Děti ze tří rodičů je absolutní mediální zkratka, uklidňuje genetik i duchovní

19. březen 2015

Británie jako první země na světě povolila početí dětí z DNA tří osob. Metoda má zamezit přenosu genetických nemocí z matky na dítě. Dočkají se i čeští rodiče?

“Děti ze tří rodičů je absolutní mediální zkratka,” řekl v pořadu Pro a proti genetik, lékařský etik a katolický kněz Marek Vácha.

Mitochondrie dříve byly formy bakterií, které žily uvnitř buněk, původně nejspíš jako parazité, dodal.

“Je to v poměru k objemu celé genetické informace naprosto nepatrná část DNA,” soudí duchovní.

Jako příklad pro srovnání uvedl Vácha transplantaci nebo transfuzi. “Když mám v sobě třeba transplantovanou ledvinu nebo jsem po transfuzi krve, také v sobě mám DNA ze tří lidí.”

“Můj osobní odhad, nekvalifikovaný a od boku je, že to fungovat bude, byť je to nevyzkoušená věc,” odhadl genetik.


Vácha: “Nenapadá mě, že by zde eticky měla být jakákoli překážka. Jde zde o tři miliardy písmen genetické informace od otce, tři miliardy písmen od matky a jen 16569 od dárkyně mitochondrií… Navíc mitochondriální DNA kóduje proteiny, které nemají nic společného s povahou jedince.”

Lékařský etik Jan Payne připomněl, že právě v mitochondriích dochází poměrně často k mutacím, a ty mohou způsobit celu řadu chorob.


Payne: “Pokud by někdo chtěl být proti, tak bych mu doporučil návštěvu u nás na pediatrické klinice, kde máme špičkové pracoviště pro léčbu mitochondriálních poruch u dětí... Vůbec se nedivím, že i tak konzervativní seskupení jako je horní sněmovna v britském parlamentu řeklo zákonu ano.”

„Tato genetická informace třetí osoby není v jádře buňky, ale je v mitochondriích, částečkách, které mají specifickou funkci: vyrábí energii pro ostatní části buňky,“ přiblížil mechanismus buněčného fungování lékař.

Ten je od začátku „velmi pro. Je třeba to vyzkoušet, i když mohou být všelijaká rizika.“

Například není zatím jasné, jak dalece je jaderná DNA kompatibilní s mitochondriemi.

„Když by se tato metoda rozšířila, a mitochondrie od zdravé matky se přenesly příštímu lidskému jedinci, tak bychom mu pomohli,“ shrnul přínos takového genetického zásahu Jan Payne.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio