Děti a jízdní kola

6. duben 2005

Český statistický úřad oznámil, že přebytek obchodní bilance vzrostl v únoru na 5,2 miliardy korun z lednových 3,4, což je nejlepší výsledek za jedenáct let.

Vzhledem k tomu, že dobrá kondice ekonomiky je jedním z argumentů, kterými vláda, anebo její premiér, vysvětlují nechuť odevzdat v předčasných volbách moc opozici, není pravděpodobné, že by dnes sociální demokracie vyslyšela přání Unie svobody a rozhodla se pro demisi. Hlavně když navíc včera společnost Median zveřejnila jiný důležitý průzkum, ze kterého je zřejmé, že si nevedeme špatně. Jednadevadesát procent českých dětí ve věku od sedmi do jedenácti let vlastní jízdní kolo. Nejčastěji, v padesáti sedmi procentech, kolo horské, čtvrtina pak silniční. Podobně jako v případě obchodní bilance, HDP a dalších ekonomických údajů, hrozí i u sportovního vybavení dětí vášnivý spor politiků, zda se děti projíždějí na kolech díky vládě, anebo navzdory vládě.

Pravdě nejbližší asi bude, že děti vlastní kola díky rodičům, kteří se naštěstí nezabývají pouze zájmy politiků, ale také tím, co je v zájmu jejich ratolestí. Děti zkrátka mají kola navzdory permanentní politické krizi. Snad nehrozí, že by prezident podmínil přijetí demise lidoveckých ministrů tím, že premiér vysvětlí, proč pouze čtyřiapadesát procent dětí vlastní vedle jízdního kola také cyklistickou helmu, a komunisté snad nebudou svou případnou podporu vládě podmiňovat slibem sociálních demokratů, že vládní program napraví ostudnou situaci, kdy pouhá čtvrtina českých dětí vlastní fotbalové kopačky. Úplně by stačilo, kdyby předsedové politických stran a ústavní činitelé na společné tiskové konferenci poděkovali občanům, že dobře pečují o kondici svých dětí. Možná jsou to příští voliči.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.