Dědictvím někdejšího osvoboditele Roberta Mugabeho je zbídačený a zkorumpovaný stát

15. září 2019

V africké postkoloniální éře se objevila celá řada tyranů. Jen málo z nich ale bylo tak destruktivních jako někdejší vládce Zimbabwe Robert Mugabe. Zvráceným úspěchem muže, který na začátku měsíce zemřel ve věku 95 let, byla proměna prosperující země ve zbídačený a zkorumpovaný stát plný útlaku obyvatel.

Píše to deník Wall Street Journal.

Budoucí diktátor se narodil v britské kolonii Jižní Rhodesie a studoval v Jižní Africe. V 60. letech se z něj stal nadšený marxista, který se připojil k hnutí za nezávislost své země. Z učitele se později proměnil ve velitele partyzánů a ve vězeních britské koloniální vlády strávil více než deset let. Když Zimbabwe získalo nezávislost, byl Mugabe v roce 1980 zvolen předsedou vlády.

Čtěte také

Na konci svého života se nicméně dočkal odsouzení po celém světě. Mnohým politikům a intelektuálům bylo najednou líto, že Mugabeho povahu neodhalili dříve a že ho v minulosti chválili coby šampiona levice a symbol antikolonialismu.

V roce 1994 byl Mugabemu v Británii dokonce udělen rytířský řád. V té době přitom jeho armáda zabila tisíce politických oponentů a civilistů, připomíná americký list.

Dnes je podle něj Zimbabwe kvůli své autoritářské politice, socialistické ekonomice a korupci zlomenou zemí. I proto, že na rozdíl od velkorysého Nelsona Mandely v Jižní Africe Mugabe sebral produktivní zemědělskou půdu jejím bělošským vlastníkům.

Otřesený národ

Ekonomika se následně zhroutila, kapitál utekl ze země a Zimbabwe ovládla hyperinflace. Mugabe začal vládnout v paranoidním duchu a ze všech problémů vinil zahraničí. Jeho krajané v něm viděli brutálního utlačovatele.

Čtěte také

Pravidelně se Mugabeho vládu pokoušeli svrhnout. Všechny pokusy a nesouhlasné názory ale byly násilně potlačeny. Bývalý vládce Zimbabwe zemřel krátce poté, kdy ho sesadil jeho bývalý pobočník a spolupracovník v roce 2017.

Mugabeho dřívější věrní souputníci si ovšem i po jeho smrti dokázali vzpomenout na rétoriku z dob diktátorových nejlepších levicových let. Současný prezident Emmerson Mnangagwa svého bývalého šéfa označil za „ikonu osvobození, Panafričana, který zasvětil svůj život emancipaci svého lidu, kterému vrátil do rukou moc“.

Takovou pozici vzala za vlastní levice, zejména ta africká. Jiní Afričané jsou ale jiného názoru. To je ostatně důvod, proč se Zimbabwané i v minulosti pravidelně bouřili proti Mugabeho vládě a proč se ostatní země postupem času vzdaly socialismu, píše americký deník.

Mugabeho dědictvím je otřesený národ. Kvůli bývalému diktátorovi truchlí jen někteří běžní občané. Obdivovatelé Roberta Mugabeho v Africe i na Západě by mohli popřemýšlet, proč tomu tak je, uzavírá svůj komentář list Wall Street Journal.

Spustit audio

Související