David Klimeš: S ročním zpožděním vypuká debata o daních

12. leden 2023

Pomalu končí volební maratón sněmovních, komunálních, senátních a nyní i prezidentských voleb, takže je konečně čas začít říkat voličům nepopulární pravdu. Vládní koalice, která se ještě nedávno na billboardech zaklínala nerealistickým slibem, že nebude zvyšovat daně, neplánuje nic jiného než právě zvyšování daní.

Vládní politici pomalu vypouští balónky, že by se mohla zrušit druhá snížená sazba daně z přidané hodnoty, která je nyní na 10 procentech, a zároveň by mohla klesnout první snížená sazba, která je na úrovni 15 procent, třeba o jeden či dva procentní body.

Čtěte také

Vládní politici sice rok v neustálých obměnách opakovali, že daně ani za nic nebudou zvedat, ale přitom po milimetrech ušli docela velký rétorický kus od svých původních slibů. Nejprve přistoupili na to, že se budou zvedat daně z hříchu, tedy typicky spotřební daně na alkohol či cigarety.

Pak se začalo mluvit o restrukturalizaci daní, což v reálu znamená, že když stát někde lidem během krize ulevil, tak to zas může dovybrat a prý o žádné zvyšování daňové zátěže nejde. To ovšem není tak úplně jednoduché, protože jedna a táž osoba například nemusela vůbec pocítit odpuštění silniční daně, zato zvýšení DPH uvidí u každého svého nákupu.

Úprava DPH

A nyní přichází poslední rétorická příprava před zvyšováním daní a to je důraz na zjednodušení. Daň z příjmu je prý příliš komplikovaná se třemi sazbami, takže je třeba ji prosekat. To je možná pravda, ale jen aby změny nebyly ještě horší, než co je doposavad. Je tady totiž spousta háčků.

Čtěte také

Jeden je politický. Druhá snížená sazba se zaváděla v roce 2015, pro byli i tehdejší vládní lidovci, kteří neměli v té chvíli větší téma než zařazení sunaru a dětských plen právě do nové snížené sazby. Nyní budou muset říct voličům, že už to vůbec není důležité, to nebude pro lidovecké ministry nijak jednoduché. A vůbec všem vládním politikům se bude těžce oznamovat vyšší daň u léků či služeb, které tam nyní jsou.

Pak jsou tu mnohé ekonomické otázky. Pokud výsledkem bude nová jedna snížená sazba na úrovni třeba 14 procent, pak je prakticky jisté, že léky či knížky podraží, ale potraviny nezlevní. Snížení o pouhý procentní bod se totiž jen málokdy projeví v přecenění služeb, obchodníci si jen navýší marži.

A to souvisí i s poslední otázkou. Proč zrovna změny v DPH jsou nyní tak důležité? Protože DPH se dobře vybírá. A když vládě zeje každý rok v rozpočtu 300miliardový schodek a zvyšování daní z příjmů je politicky neprůchodné, tak všechny cesty ministra financí logicky končí právě u nebohé daně z přidané hodnoty, která se jen špatně dokáže bránit před nájezdy politiků.

David Klimeš, novinář

DPH možná zaslouží úpravu, ale škoda, že se v Česku o celkové změně daní nemůžeme bavit bez ideologických předsudků. Ztratili jsme rok popíráním zjevného faktu, že rozvrácené veřejné finance se nedají spravit jen osekáním eráru. Ve skutečně racionální debatě o zvyšování daní bychom ale brzo zjistili, že zrovna DPH máme v Česku už velmi vysokou a další daňové příjmy je třeba hledat především jinde.

Moc dobrým směrem se tak daňová diskuse zrovna nevyvíjí, ale buďme rádi, že vládní politici alespoň už vytáhli hlavu z písku a jsou ochotni se bavit o tom, že bez vyšších daní nikdy obří dluhy, které nasekala Babišova a nyní i Fialova vláda, nesplatíme.   

Autor je komentátor Aktuálně.cz

autor: David Klimeš
Spustit audio