David Klimeš: Potřebujeme prezidenta, ne lesníka a památkáře

9. březen 2023

Do funkce prezidenta republiky nastupuje Petr Pavel a očekávání jsou velká. Miloš Zeman odchází jako mimořádně nepopulární hlava státu, která výrazně zdevastovala pověst prezidentského úřadu. Na Pavlovi tak je, aby Pražský hrad dostal pořádnou infúzi důstojnosti.

Jak na to? Mnohé si jistě musí Pavel odpracovat sám, ať už to bude výrazně menší vstupování do denní politiky, než to dělal jeho předchůdce, příkladná reprezentace republiky v zahraničí a především respektování ústavních pravidel a zvyklostí.

Čtěte také

Ale pak je tu jeden problém, se kterým Pavel jen těžko pohne sám. Čeští občané si mylně myslí, že s Pavlem zvolili jen prezidenta. Ve skutečnosti zvolili také i nejvyššího purkrabího Pražského hradu, nejvyššího komořího zámku v Lánech či nejvyššího lovčího v Lánské oboře.

Odborníci na středověk by možná tituly formulovali přesněji, ale faktem je, že český republikánský prezident zcela nepochopitelně získává se zvolením do správy i nemalé léno jako český král ve středověku.

Feudální vladař?

A dělá to pořádnou neplechu. Rozsáhlou korupci odcházející ekipy z Pražského hradu není třeba připomínat. Zakázky v hradním komplexu získávali běžně zemanovští sponzoři. Korupce v Lánech vygradovala až do pravomocného odsouzení šéfa tamní správy Miloše Baláka a jeho následné bezprecedentní omilostnění Zemanem.

Čtěte také

Příznivci Pavla jistě hned dodají, že to vše už je minulost a jejich favorit již bude postupovat čestně. Je to možné, ale základní problém je, že o dlažbě na třetím nádvoří, výsadbě smrčin a honitbě daňků nemá prezidentský tým vůbec co rozhodovat.

Vezměme si příklad vídeňského Hofburgu, podobně rozsáhlého komplexu jako je Pražský hrad. I tam sídlí prezident, ale jen v jednom křídle, které potřebuje k výkonu funkce. Celý komplex spravuje úřad podřízený vládě. A představa, že by rakouský prezident měl v rozpočtu korupční zakázky na těžbu kamene v jakési oboře, to je už úplně nepředstavitelné.

Na počátku 90. let asi mělo smysl, že Václav Havel dostal volnou ruku k pozvednutí zdevastovaného Hradu. Ale revoluční časy už jsou pryč. Petr Pavel nemá co vybírat architekty, kteří jeho jménem vtisknou novou podobu Hradu.

Čtěte také

U člověka odchovaného kasárnami navíc možná ani nechceme vědět, co má za vkus. A už vůbec nemá co řešit jeleny či kůrovce v Lánské oboře. Má mít všeho všudy vyčleněnou část Hradu pro pracovní účely, vilu k bydlení, a pokud to je nutné, i pár pokojů v Lánech. A to je vše.

Rozpočet Kanceláře Pražského hradu se nyní pohybuje v nesmyslné výši kolem 400 milionů, byť jen menšina peněz jde na výkon samotné prezidentské funkce. Tým kolem hlavy státu stojí něco přes 100 milionů a určitě by šlo částku srazit i pod tuto hranici. O všech dalších financích by prezident a jeho úředníci neměli co rozhodovat, ty má spravovat vláda a jí podřízené úřady.

O rozvoj Pražského hradu se má starat Národní památkový úřad, stejně jako se stará o další české hrady v majetku státu. A Lánskou oboru mají spravovat Lesy České republiky a spravovat ji v zájmu občanů, nikoliv pár prezidentských úředníků, co si chtějí zastřílet vysokou.

David Klimeš, novinář

Pavel může vládnout sebelépe, ale teprve až se těchto nesouvisejících pravomocí vzdá, česká hlava státu přestane připomínat feudálního vladaře s rozsáhlým pozemkovým a loveckým regálem a začne být republikánským prezidentem, který je mocný jen svou ústavní funkcí, nikoliv hokynařením se státním majetkem.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

autor: David Klimeš
Spustit audio