David Klimeš: Pošta postavila starosty proti Starostům

6. duben 2023

Desítky let se nic moc zásadního se státním molochem České pošty nedělo a najednou do konce června má být zavřeno 300 pošt. Taková rychlost samozřejmě budí emoce, zvláště když není jasné, podle jakého klíče se pošty ruší.

Ne že by stovky poboček nerentabilní pošty neměly být zavřeny, ale je s podivem, že ministr vnitra Vít Rakušan dovolil managementu České pošty právě tento poněkud guerillový způsob transformace.

Čtěte také

Reprezentuje totiž Starosty s velkým S a jejich základním étosem je chránit starosty s malým s. Ti se však najednou dozvídají, že koncem června ztratí svoji často poslední spojnici se státem. Někdy se to dokonce kombinuje a protestují starostové, kteří jsou zároveň členy Rakušanových Starostů.

Bez jakýchkoliv debat s kraji a obcemi Česká pošta prostě rozhodla, že zruší pobočky tam, kde lidi může obsloužit jiná pošta, která je vzdálená méně než tři kilometry. Jenže vzdušnou čarou, což málokdy říká něco rozumného o dostupnosti. Výsledkem tak je, že na malých obcích je pošta obvykle zachována, protože tam není blízká alternativa. Ve městech se pak hromadně ruší, takže ve zbývající pobočce se už tak dlouhé fronty protáhnou zase o kus dále.

Můžeme o tom vést spory

Aby bylo jasno: že se ministr Rakušan rozhodl do České pošty radikálně říznout, je jen dobře. Ale nemůže přeskočit veřejnou diskuzi, co vlastně má být funkcí zbývajících 2900 poboček státního podniku.

Čtěte také

Obecné fráze nestačí. Má to být především místo pro seniory, kteří nemají na komunikaci se státem datovou schránku? Nebo to má být místo s dostupným CzechPointem? Či je stále rozhodující, aby si tam člověk mohl koupit známku na dopis, i když to už skoro nikdo nedělá?

Nevíme. A té diskuse, co je vlastně posláním pobočkové sítě České pošty, se rozhodně nezbavíme. Ač nyní se zdá škrtnutí 300 pošt radikální, do pár let asi přijde ještě radikálnější řez.

Pro srovnání Rakousko, které má jen o málo méně obyvatel, má všeho všudy 1800 pošt, a to ještě většinou provozované partnersky soukromníky. Je tuze nepravděpodobné, že by se v Česku dlouhodobě udrželo o tisícovku více poboček.

Čtěte také

Základní poštovní služba by už neměla být definována fyzickou přítomností kamenné pobočky, ale samotnou službou. Tedy doručením zásilky, byť třeba nakonec kvůli úsporám jen třikrát týdně.

A na druhou stranu možností dopis či balík zase odeslat, třeba přes rozšířenou funkci boxů Balíkovny či soukromých alternativ. Na zbytek by tu měla být datová schránka. Jak říká klasik: Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

David Klimeš, novinář

To vše ale musí být dobře vysvětleno. Je politicky opravdu hodně neprozíravé, pokud ministr, který svůj úspěch postavil na podpoře starostů, se najednou stane příkladným centralistou a nechá z Prahy management pošty bez jakékoliv lokální znalosti seškrtat stovky poboček. A celé to má být hotové za tři měsíce. Tak až přijde další kolo ořezávání České pošty – a ono nevyhnutelně přijde –, snad to vládci v Praze udělají již s trochu větším rozmyslem.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

autor: David Klimeš
Spustit audio