David Klimeš: Česko má nové lídry byznysu

1. červen 2023

V květnu vyměnily své vedení hned dvě nejdůležitější podnikatelské asociace v zemi – nejdříve Svaz průmyslu a dopravy a nyní i Hospodářská komora. Proč je to důležité? Ač do zpráv se dostanou častěji odboráři, když hrozí stávkami, často za delší konec provazu tahají ti na druhé straně hospodářského a sociálního dialogu v zemi – podnikatelé.

Mezi nimi je pak vláda, která se snaží najít kompromis a udržet sociální smír i prosperitu.

Čtěte také

Tedy vláda by sice měla být někde mezi, ale často to tak nebývá. Za vlád sociální demokracie byly odbory na kabinet napojeny pupeční šňůrou a třeba za vlády Bohuslava Sobotky nebylo tak úplně jasné, zda vládne on nebo spíš předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Nyní to samé prožívá vláda s podnikatelskými asociacemi. Svaz průmyslu a dopravy svou apolitičnost ještě před pár týdny ubránil. Jan Rafaj porazil bývalého premiéra ODS Mirka Topolánka a nepochybně tomu tak bylo dobře. Rafaj je schopný manažer, který dokáže domlouvat kompromisy. To expremiér a někdejší prezidentský kandidát čím je starší, tím více si libuje v extrémních prohlášeních, s čímž by asi nepřestal ani v nové funkci. Nebylo tak divu, že delegáti raději sáhli po Rafajovi.

V osidlech politiky

Volba šéfa Hospodářské komory však apolitického lídra již nenašla. Vítězem je místopředseda ODS Zdeněk Zajíček, který zvítězil nad někdejším exministrem vnitra Martinem Pecinou.

Čtěte také

Nutno říct, že z této dvojice je Zajíček určitě lepší volbou. Někdejší sociální demokrat a pak člen zemanovského úřednického kabinetu Pecina se do povědomí podnikatelské veřejnosti zapsal především svým scházením v autocentru s Andrejem Babišem, kterého zároveň jako šéf antimonopolního úřadu prověřoval. Když nyní Pecinu v boji o křeslo šéfa Hospodářské komory Babiš podpořil, byl to tak spíše polibek smrti.

Ale v osidlech politiky je až po uši i vítěz klání Zajíček. Je to mimořádně vlivný člen ODS v ekonomických otázkách, což se nijak nezmění ani tím, že položí funkci místopředsedy strany.

Nadále mu zůstane mandát pražského zastupitele a nepochybně i vliv na současnou nejsilnější vládní stranu. A kabinetu bude dál zavázán například i za nominaci do správní rady státního podniku Správy železnic. Snad to tedy celé dopadne lépe, než když naposledy velmi neslavně kloubil pražskou politiku, stranický vliv a prezidentství Hospodářské komory Petr Kužel.

Odvaha oponovat

Čtěte také

Na stranické legitimaci samo o sobě samozřejmě není nic špatného. Naopak. Není možné volat po větším zapojení lidí do politických stran a pak jim upírat nejrůznější pozice.

Pokud ale kandidují do vedení organizací, které jsou vládě nejen partnery, ale občas i protivníky, tak musí přesvědčit o své nezávislosti. Například v německy mluvících zemích jsou straníci ve vedení odborů, ale i zaměstnaneckých organizacích běžní, ale je to většinou za vícero stran, aby jim nikdo nemohl vyčítat, že jde jen o prodloužené ruce stranických sekretariátů.

David Klimeš, novinář

A jen těžko by se tam dalo přeskočit z pozice místopředsedy vládní strany do pozice šéfa organizace, která má být schopna na tripartitě vládě někdy i tvrdě oponovat.

Nezávislost a silná pozice je přitom nyní pro obě podnikatelské organizace nezbytná. Nejen že země prochází ekonomickou krizí, ale do parlamentu brzo zamíří i ozdravný balíček vlády Petra Fialy. A ten je nakolik nedodělaný, že by podnikatelské svazy měly mít minimálně tolik připomínek jako odbory. Tak snad v této úloze nebude nikomu překážet stranická knížka.

Autor je politický komentátor

autor: David Klimeš
Spustit audio