Daniel Veselý: Miloši Zemanovi dochází dech

14. leden 2018

Výsledek prvního kola prezidentských voleb ukázal, že gloriola stávajícího prezidenta pomalu, ale jistě bledne. Přestože Miloš Zeman získal téměř 39 procent voličských hlasů, jednoduchá aritmetika mu prakticky znemožňuje dosáhnout přesvědčivého vítězství v druhém kole.

Když Zeman před pěti lety porazil místopředsedu nepopulární Nečasovy vlády, nebyl v tak obtížném postavení jako dnes, kdy voličům skládá účty.

Zeman, jenž získal značnou oblibu díky šíření strachu z uprchlíků a migrantů a prohlubování iracionálních předsudků ve společnosti, nyní doplácí na své spojenectví s kontroverzními osobami, nedůstojnou prezentaci prezidentského úřadu, pomstychtivé intrikaření, servilitu vůči Moskvě a Pekingu či balancování na hraně ústavy.

Dokonce i jeho skalní voliči vnímají Zemanův chatrný zdravotní stav jako citelný handicap, třebaže se prezident veřejnost snaží nepříliš úspěšně přesvědčit o svém pevném zdraví.

Ačkoli očekávám, že výsledek druhého kola prezidentského klání bude velice těsný, Jiří Drahoš má podle mého soudu větší šanci stávající hlavu státu porazit, než měl před pěti lety Karel Schwarzenberg, k čemuž mu jistě pomůže podpora čtyř neúspěšných kandidátů na Hrad.

Nezanedbatelná část společnosti navíc hledá příslovečného Antizemana, který by byl opakem polarizujícího a zjevně chátrajícího politika. Zůstává tedy na voličích, zda se nad Zemanem, jemuž zjevně dochází dech, smilují a pošlou jej zpátky na Vysočinu.

Autor je komentátorem Britských listů.

Spustit audio