Daniel Veselý: Frustrace a pocit bezmoci vedou ojedinělé Palestince k terorismu

16. červen 2016

Poté, co útočníci z palestinského městečka Yatta usmrtili v Tel Avivu čtyři Izraelce a několik dalších vážně zranili, přistoupila izraelská vláda k opatřením, jež se stala předmětem kritiky jak v zahraničí, tak v samotném Izraeli.

Nekonečný koloběh násilností včetně vražd v Izraeli a na palestinském území se zdánlivě jeví jako příslovečný gordický uzel. Ihned po masakru v Tel Avivu izraelští ministři reagovali jako obvykle – volali po kolektivním trestu Palestinců a zavedení tvrdých opatření vůči nim. Avšak politika tvrdé ruky je zatížena selháními a chybami a problém násilností ze strany Palestinců očividně neřeší, ba naopak.

Toto stanovisko ostatně zastávají jak mezinárodní instituce, tak liberální izraelský tisk – a překvapivě i úřadující starosta Tel Avivu.

OSN důrazně kritizovala izraelskou vládu za to, že po vražedném útoku v Tel Avivu zrušila vstupní povolení pro 83 tisíc Palestinců, kteří chtěli během ramadánu v Izraeli navštívit své rodiny a Chrámovou horu v Jeruzalémě. Podle OSN toto rozhodnutí se de facto může rovnat kolektivnímu trestu, který je v rozporu s mezinárodním právem.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajíd Raád Zajíd Husajn teroristický útok v Tel Avivu odsoudil, avšak dodal, že zrušení vstupních povolení pro desítky tisíc Palestinců může v tomto napjatém období prohloubit pocity nespravedlnosti a frustrace mezi Palestinci.

Smysluplné řešení v nedohlednu

Izraelské orgány nicméně namítají, že jde o legitimní krok ve snaze ochránit své občany před terorismem, a nadto považují Zajídovo prohlášení za vrchol cynismu a pokrytectví.

Logo

Přestože si izraelská vláda dlouhodobě stěžuje, že je OSN Izraelem přímo posedlá a uplatňuje vůči němu politiku dvojího metru, v editoriálu liberálního izraelského deníku Haaretz se můžeme dočíst, že bezpečnostní opatření či bezskrupulózní volání pod odvetě z dílny izraelského kabinetu pouze prohloubí frustraci a nenávist obyčejných Palestinců žijících pod izraelskou okupací s tím, že nemohou ochránit život jediného izraelského občana.

List Haaretz má za to, že kolektivní trest v konečném důsledku nažene ještě více Palestinců do náruče terorismu, a že jediným řešením, jak začarovaný kruh násilí rozetnout, je ukončení okupace palestinských území. Pokud na tento zásadní průlom v dosavadní politice izraelská vláda nepřistoupí, Palestinci žijící v podmínkách okupace budou Izraeli vzdorovat silou, tak jako veškeré okupované národy v dějinách, uzavírá Haaretz.

Mnohé pozorovatele pravděpodobně zaskočila reakce na masakr a jeho ozvěny od starosty Tel Avivu Rona Huldaje, tedy hlavy města, kde k osudné tragédii došlo. Huldaj vyjádřil nesmírný smutek nad ztrátou čtyř nevinných lidských životů, nicméně vražedný útok chápe v kontextu izraelské okupace.

Huldaj uvedl, že Izrael jako jediný stát na světě upírá Palestincům občanská práva a že již 49. rokem okupuje palestinská území, a dodal, že nikdo nemá odvahu přijít se smysluplným řešením této situace. Huldaj zajisté tušil, že jeho prohlášení vyvolá vlnu nevole a pobouření nejen na izraelské politické scéně a že jde doslova s kůží na trh.

Jestliže se v širším pohledu na zločin v Tel Avivu a události s ním související shodnou klíčová mezinárodní instituce, doyen izraelského tisku a přední izraelský politický činitel, není radno tuto názorovou shodu ledabyle ignorovat. Uvážíme-li, že problémy vyplývající z izraelské okupace dlouhodobě kriticky zohledňují i mnohé lidskoprávní organizace a nejedna západní země, je důvod k zamyšlení o to více na místě.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio