Další nejmenší severoamerický dinosaurus

23. říjen 2009

V loňském roce si nárok na titul nejmenšího dinosaura Severní Ameriky dělal maličký Albertonykus, kterého záhy vystřídal asi 2 kg vážící Hesperonychus elizabethae. Minimální velikost dinosaurů teď ale ještě změnil objev v Coloradu.

Německo-americký tým paleontologů identifikoval a popsal pozůstatky ptakopánvého dinosaura, které byly v 70. letech minulého století objeveny v Morrisonském souvrství. Dinosaurek dostal jméno Fruitadens haagarorum. Pohyboval se - zřejmě velmi rychle - po zadních končetinách, vážil necelý 1 kg a na délku měřil 70 cm. Dospělému člověku by dosahoval asi do poloviny lýtek.

Podle chrupu patří nově popsaný dinosaurus do čeledi Heterodontosauridae, která se vyznačuje neobvyklou kombinací různě tvarovaných zubů. Stavba chrupu spolu s malými rozměry těla vede vědce k závěru, že šlo o všežravce. Fruitadens haagarorum žil v době pozdní jury asi před 150 miliony let, což znamená, že se potkával například s obrovským býložravým brachiosaurem nebo dravými allosaury.

Nový druh dinosaura popsal časopis Proceedings of the Royal Society B.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.