Čokoláda vylepšila paměť vodním plžům

27. září 2012

Výsledky experimentů s vodními plži by mohly potěšit studenty a vůbec každého, kdo má rád hořkou čokoládu. Látka, kterou obsahuje, totiž plžům výrazně zlepšuje paměť.

Hořké čokoládě se připisuje spousta pozitivních efektů včetně toho, že její konzumace posiluje paměť. Vědeckých důkazů je ovšem poskrovnu. Vědce z Calgarské univerzity to motivovalo k tomu, aby zjistili, jestli flavonoidy, které se vyskytují v hořké čokoládě i dalších „superjídlech“, skutečně mohou paměť ovlivnit. Lidé jsou na takové experimenty příliš složití a vliv flavonoidů by nebylo možné oddělit od jiných faktorů. Vědci se proto obrátili ke svým oblíbeným modelovým zvířatům: sladkovodním plžům plovatkám bahenním (Lymnaea stagnalis).

Plovatka bahenní (Lymnaea stagnalis)

Plovatky přijímají kyslík z vody pokožkou, ale ve vodách chudých na kyslík si pomáhají tím, že nad hladinu vysunují kornoutovitý dýchací otvor neboli pneumostom. Vědci tvrdí, že plovatky se dají jednoduchým způsobem – konkrétně jemným klepáním na vysunutý pneumostom – vycvičit tak, aby ve vodě chudé na kyslík svůj dýchací otvor nevystrkovaly nad hladinu. Ve svém výzkumu se zaměřili na flavonoid epicatechin. Nejprve určili koncentraci epicatechinu ve vodě, která na plže neměla žádný vliv, a pak už mohli začít testovat paměť plovatek.

Plovatka bahenní (Lymnaea stagnalis)

Půlhodinový trénink ve vodě bez epicatechinu vytvořil středně dlouhodobou vzpomínku, která přetrvávala méně než tři hodiny. Dlouhodobou paměť však neovlivnil, takže po 24 hodinách už plži zase vystrkovali svůj dýchací otvor z vody. Přídavek epicatechinu však změnil situaci: půlhodinka tréninku stačila k tomu, aby si plž i druhý den pamatoval, že při poklesu hladiny kyslíku ve vodě nemá strkat pneumostom nad hladinu. Po dvou kolech tréninku ve vodě s epicatechinem vzpomínka vydržela dokonce celé tři dny. Další experimenty ukázaly, že epicatechin také zabraňuje „přemazání“ vzpomínek novějšími, takže ty starší stále zůstávají silné. Vědci se nyní chystají prozkoumat účinek, který má epicatechin na samotné neurony. A my bychom si zatím mohli jít koupit tabulku hořké čokolády.

Zdroj: Journal of Experimental Biology

autor: redakce ČRo Leonardo

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.