Co ve škole poslouchaly děti ve 30. letech?

25. březen 2022

Školský rozhlas – jak se v době první republiky nazývalo vysílání pro školy – zahájil svou činnost v roce 1931, přičemž navazoval na jednotlivé pořady a cykly, které ve vysílání zaznívaly už od konce 20. let. Z velkého množství odvysílaných pořadů se jich bohužel dochovalo jen nevelké množství, některé z nich navíc ve zvukově špatné kvalitě či pouze fragmentárním záznamu.

V ukázce zazní zahájení školního roku ministra školství a národní osvěty Emila Frankeho i protiválečného vystoupení ministra zahraničí věcí Kamila Krofty.

Čtěte také

Z promluv politiků je pak zařazena kratičká ukázka z vystoupení T. G. Masaryka z počátku 30. let. Tento projev je ovšem v němčině, protože byl určen dětem v našich pohraničních oblastech.

Další ukázky jsou vybrány z pozoruhodných rozhlasových reportáží: Ze dvou továren na výrobu hudebních nástrojů, z příjezdu našich amerických krajanů na Všesokolský slet a z fungování jedné brněnské požární stanice. Reportáž je doplněna i hranou scénkou.

Čtěte také

Velmi osobitý je pak reportážní popis fungování křižovatky na dolním konci Václavského náměstí.

Sportovně pojatá reportáž je velmi profesionální, ovšem děti, které nikdy nebyly ve větším městě, a takových bylo tehdy určitě dost, by z reportáže těžko něco pochytily. 

Dvě ukázky z let 1937 a 1938 pak zachycují dobovou atmosféru blížící se války a v hrané scénce a odborném výkladu instruují, jak se chovat při bombardování. K němu ovšem – alespoň v roce 1938 – nakonec nedošlo.

Celý pořad Pavla Hlavatého najdete v audiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio