Co umí dezinformátoři? Bad News naučí hráče dostat do oběhu i dehonestační kampaň

22. únor 2018

Mediální experti z univerzity v Cambridge se rozhodli vytáhnout do boje proti fake news s nečekanou zbraní. Je jí počítačová hra, která má lidem ukázat, jak vlastně fake news vznikají. Britové si slibují, že hráči pak falešné zprávy snáz poznají a nenechají se jimi zmanipulovat. Analytik Roman Máca se ale obává, že hra nezacílí na typické konzumenty dezinformačních zpráv.

Nová počítačová hra dostala název Bad News a má poodhalit fungování dezinformační mašinerie. Uživatele provede procesem tvorby dezinformačního zpravodajského serveru od vzniku konspirační teorie, přes volbu titulku, až po komplexní dehonestační kampaň. Cílem hráče přitom je získat co nejvíce followerů na Twitteru, aby se obsah dostal k co nejvyššímu počtu konzumentů.

Analytik Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost považuje takovou hru za dobrý nápad, přesto má ale pochybnosti o tom, zda úspěšně zacílí na typické konzumenty fake news. „Jsem trošičku skeptický v tom, že lidé, kteří jsou hlavními konzumenty dezinformací, mají jasno. Znají svou pravdu a dostat se k nim je velmi obtížné,“ říká.


Markentingový konzultant Larry Kim nedávno dokázal, že během hodiny lze vytvořit smyšlenou zprávu, která se díky reklamě dostane až k několika tisícům lidí.

Nejlepším způsobem, jak se lživým zprávám bránit, je podle Romana Mácy přijímat informace s klidem a bez emocí. Dále by si prý lidé měli uvědomit, že s informacemi, které se k nim dostávají, nemusí vždy souhlasit. „Problém je, že řada lidí má vyloženě nastaveno jako pravdu to, s čím sami souhlasí a co potvrzuje jejich názor.“

O problematiku dezinformací se zajímá mnoho vědeckých týmů. Například v belgickém Gentu nedávno zjistili, že člověk nespravedlivě nařčený z krádeže se u lidí automaticky zapíše v negativním světle. A i když je jeho jméno následně očištěno, negativní spojitost už v mozku zůstává.

V budoucnu by v boji proti fake news mohla pomoci i umělá inteligence. Izraelský start-up AdVerif.ai se například snaží naučit umělou inteligenci rozpoznávat falešné zprávy a upozorňovat čtenáře, že něco nemusí být v pořádku.

autor: ono
Spustit audio