Co po Katrině? Západonilská horečka?

23. září 2005

S poklesem vod v okolí zatopeného New Orleansu se vynořila nová hrozba - choroby přenášené komáry.

Obrovská jezera stojaté vody, jež za sebou zanechal hurikán Katrina v zatopených oblastech, jsou ideálním místem pro množení komárů. Už před hurikánem se v tomto kraji sporadicky vyskytovala virová západonilská horečka. Nyní se někteří vědci obávají "komáří záplavy", která nemoc roznese mezi obyvatelstvem. Představitelé Národního ústavu pro alergie a infekční choroby v Bethesdě ale nevidí momentální situaci tak černě. Hurikán zabil nebo "vymetl" z okolí New Orleans ptáky, kteří jsou přirozeným rezervoárem viru. Zdá se, že i když kraj zaplaví nově vylíhlí komáři, zdroj nákazy nebude k dispozici. Naprostá absence ptactva v postižené oblasti patří k nejnápadnějším jevům, s nimiž se navrátilci do New Orleansu střetli.

"Jedna z věcí, která mě nejvíc zarazila, bylo děsivé ticho," svěřil se redaktorům časopisu The Scientist plukovník Dean L. Winslow, který má na starosti koordinaci zdravotnické pomoci ve 13 louisianských okresech. "Ptáky, kteří jsou hlavním rezervoárem mnoha chorob, to prostě odneslo pryč."

Mezi tvory postiženými řáděním uragánu Katrina se ocitli dokonce i komáři. Platí to i pro hlavní přenašeče západonilské horečky - komáry druhů Culex pipiens a Culex quinquefasciatus. Oba žijí v nízce položených oblastech, které hurikán rychle zatopil. Jejich populace tak byla zcela zdecimována. Zdravotničtí experti se domnívají, že pokud se v postižené oblasti rozmohou komáři, budou to druhy, které schopností přenášet západonilskou horečku nijak nevynikají. Určitou šanci na přežití měli komáři, jejichž larvy se vyvíjejí v dutinách stromů a dále pak druhy, jež kladou vajíčka do suché půdy a vyžadují pro zahájení vývoje larev přelití souše záplavovou vlnou. Žádný z nich nepředstavuje s ohledem na šíření západonilské horečky vážnější hrozbu.

Logo

Momentálně je okolí New Orleansu před západonilskou horečkou relativně v bezpečí. Dean Winslow se však netají obavami z vývoje v blízké budoucnosti. "Nebezpečné druhy komárů se sem zcela jistě vrátí," říká Winslow. Některé okresy už hlásí osminásobný vzestup populací komárů. Největší obavy spojují zdravotničtí experti s návratem komára Culex quinquefasciatus, který je v přenosu západonilské horečky velice výkonný a přitom je odolný k toxickým látkám zamořujícím stojaté vody okolo New Orleansu. Ten najde ve zdevastované oblasti ideální podmínky.

Katastrofa také zcela změnila životní styl obyvatel pobřeží Mexického zálivu, kteří nyní tráví mnohem více času pod širým nebem. Jejich domy byly zničeny a lidé se snaží je opravit a vyčistit jejich okolí. Šance, že se střetnou s infikovaným komárem tak povážlivě stoupají. Naději nelze upírat ani k nastupujícímu podzimu, protože na území státu Luisiana se západonilská horečka šíří i za obvyklých podmínek ještě v říjnu. Letos to může být o poznání horší. V některých okresech už proto začali s preventivními postřiky insekticidem běžně užívaným pro likvidaci komárů.

Dalších chorob přenášených komáry - především některých typů encefalitidy, malárie a horečky dengue - se zdravotníci neobávají. "Pravděpodobnost jejich propuknutí je tak malá, že se jí nemusíme vážněji zabývat," uklidňuje vystrašené obyvatele New Orleansu Roger Nasci z Centra pro kontrolu a prevenci chorob z coloradského Fort Collinsu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.