Civilizace: Mistr Jan Hus mezi Prahou a Táborem

5. červen 2015

Pracovníci Národního i Husitského muzea vybrali právě 5. červen jako den, kdy si veřejnost mohla poprvé prohlédnout různé unikáty i kuriozity odkazující na život i myšlenky mistra Jana Husa.

Výstavy Husovské unikáty ze sbírek Národního muzea (1415-2015) a Jan Hus 1415/2015 přitom nejsou propojeny pouze datem zahájení. Pokud navštívíte Národní muzeum a následně se vstupenkou přijdete do Tábora, získáte zde vstup za poloviční cenu. Navíc po 12. červenci, kdy Husovské unikáty v Praze končí, poputují některé z exponátů právě do Tábora, kde zpestří stávající expozici. Více jsme si prozradili v Magazínu Leonardo Civilizace s ředitelem Husitského muzea v Táboře Mgr. Jakubem Smrčkou, Th.D., generálním ředitelem Národního muzea PhDr.Michalem Lukešem, Ph.D., vedoucím Oddělení starších českých dějin PhDr. Martinem Musílkem, Ph.D. a Mgr. Kateřinou Spurnou z Oddělení rukopisů a starých tisků

„Proto věrný křesťane,
hledej pravdu,
naslouchej pravdě,
uč se pravdě, miluj pravdu,
mluv pravdu, opatruj pravdu,
braň pravdu až do smrti,
neboť pravda tě vysvobodí
od ďábla, od smrti duše
a konečně od smrti věčné,
kterou je věčné odloučení
od Boží milosti…“
Jan Hus

Jenský kodex jen na 4 dny

Jen během prvních 4 dnů výstavy máte v Praze příležitost prohlédnout si originál Jenského kodexu, poté bude nahrazen faksimile. Velmi zajímavý příběh této památky jsme si na webu Českého rozhlasu připomínali s PhDr. Miladou Studničkovou například v článku Rukopis za „dvacku“.

Jenský kodex

Jenský kodex patří k výjimečným památkám. Nejde přitom jen o fakt, že ho téměř každý Čech zná, protože iluminace z něj byla využita na modrou dvacetikorunu emise ze 70. let, že byl inspirací pro novou výzdobu Betlémské kaple. Výjimečnost nehledejte ani ve vysoké pojišťovací hodnotě, ale spíše v tom, že si ho můžete pořídit domů a porozumět mu. Před 5 lety se totiž dočkal své faksimile a doprovodné knihy se studiemi, které vám přiblíží historii kodexu i jeho význam.

Kouzlo autentik

Předměty dotýkané danou osobou patří k velmi oblíbeným exponátům mezi vystavovateli i návštěvníky. V některých případech jsou příběhy dokládající „pravost“ dané autentiky přinejmenším podivné, ale i v takových momentech dokládají úctu, kterou si daný člověk získal – stál za tu námahu něco takového vymyslet a uchovat. V případě Jana Husa takových příkladů najdeme hned několik.

V Husitském muzeu v Táboře uvidí návštěvníci kousek pláště, který měl údajně mistr Jan nosit, vystaven zde je také tzv. Husův hrneček, který v kopii uvidíte také v Národním muzeu, kde za sklem vitríny uvidíte také dlaždici z dominikánského kláštera.

Vaší pozornosti by neměla mezi Husovskými unikáty ujít ani studie k obrazu Husitské kázání Carla Friedricha Lessinga z roku 1834. Olejomalba na plátně, v původním vyřezávaném zlaceném rámu, je vystavena úplně poprvé. Jde o studii ke slavnému oleji Husitské kázání z roku 1836, který čtyřikrát přesahuje formát této malířské skici. Výjimeční je také vitráž s výjevem upálení mistra Jana Husa a osmi šlechtickými erby, kterou si můžete také prohlédnout ve fotogalerii z výstavy.

Papežská odpustková listina

Od 6. června si můžete při návštěvě výstavy také vybrat z doprovodných programů. V sobotu od 16 hodin a v pondělí od 17 hodin bude Kateřina Spurná vyprávět příběh Jenského kodexu. V pondělí 15. června se od 17 hodin budete moci od Dany Stehlíkové dozvědět více o dvojici památek z Husova vězení v Kostnici, o týden později 22. června vám Lubomír Sršeň představí dosud neznámou skicu Karla Lessinga k obrazu Husitské kázání. Poslední přednáška je připravena na 29. června od 17 hodin, kdy se husovské tématice ve sbírkách skla a grafiky Národního muzea bude věnovat Jana Kunešová.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio