Církevní restituce nelze ničím podmiňovat, cituje zákon poslanec Laudát

17. červenec 2015

Za protizákonné a protiústavní označil kardinál Miroslav Vlk memorandum o převodu budov, které včera podepsali prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Církev podle dokumentů získá Jiřský klášter a Nové proboštství se závazkem, že obě nemovitosti do pěti let opraví, ale výměnou za to se vzdá nároku na další budovy v areálu Pražského hradu.

Podle Vlka restituční zákon nikde neuvádí možnost restituci podmínit dalšími nároky. Právě to memorandum činí, což kardinál považuje protiústavní a nedemokratické.

„Je to ukázka toho, že restituce nejsou zcela ideální, zákony nebyly připraveny tak, jak by si každý představoval,“ řekl v Ranním Plusu hradní kancléř Vratislav Mynář.

Ten připomněl, že Hrad je nyní blokován. „Nemůžeme zadržovat náš majetek a nemůžeme ho opravovat, protože tyto záležitosti nejsou vyjasněny.“

„Pro mě jako pro správce majetku je důležité, aby vše bylo vyřešeno, a to jakkoli, protože budeme konečně vědět, co je naše, a co není, do čeho můžeme investovat, a co můžeme opravovat.“

Mynář soudí, že představitelé církve jsou „dost inteligentní na to, aby zvážili, co mají nebo nemají nabídnout, a o co usilovat nebo neusilovat.“

Na další požadavky církve, jako například na Mladotův dům a jiné objekty, si Hrad nechal vypracovat právní posudek. „Ten nám říkal ne zcela stejné stanovisko, jaké měla církev,“ tvrdí kancléř.

„Jestli je správné si nárokovat Mladotův dům, který opravujeme, udržujeme a ještě platíme vysoké nájemné církvi nebo jestli požadovat Jiřský klášter a další objekty, je jen na církvi,“ konstatoval Vratislav Mynář.

Ať si církev připraví stamiliony na opravu, radí Laudát

„Zákon je připraven naprosto jasně,“ reagoval na Mynářovu analýzu legislativního stavu poslanec TOP 09 František Laudát.

Jestliže bude prokázáno, že nějaký majetek církvi patřil, a nespadá do podmínek za kterých se majetek nevydává, musí být církvi vydán, dodal.

„Ze strany Hradu i církve by bylo lepší, kdyby počkali na vyřízení restituce, a teprve pak se domluvili,“ doporučil poslanec.

Ten upozornil, že v rovině právní určité kroky nedávají smysl. „Vy budete investovat rozsáhlé finanční prostředky do nějakého majetku, o kterém není jasné, že bude váš? Jak můžete rozhodovat o majetku, o kterém zákon ještě nerozhodl?“

Restituce byly odkládány od roku 1991, a stát přesto těchto majetků a jejich oprav investoval. Vrácení majetku ale bude i pro církev náročným závazkem, připomněl poslanec.

„Nevím, jestli je církvi znám stav tzv. Mockerových domů, což je jeden z objektů, který má být vrácen. Ty jsou vevnitř vybydlené, jejich stav je neutěšený, a církev si bude muset připravit stamilionové částky na opravu,“ upozornil František Laudát.

autoři: rkr , oci
Spustit audio