Čím méně fosforu organismus obsahuje, tím déle žije, zjistili vědci

4. leden 2017

Největší audioportál na českém internetu

hamburger | Foto: Stock Exchange

Je složitější vymyslet nový lék, nebo na něj získat patent? Co prorokuje kniha Kolaps západní civilizace? Pozor na zvášenou konzumaci fosforu! Moderuje Josef Kluge.

Fosfor je nepostradatelný pro naše zdraví a jeho nedostatek vede ke vzniku nemocí. V současnosti je ale situace opačná: kvůli konzumaci velkého množství bílkovin a zejména průmyslově upravených potravin máme fosforu nadbytek, což může vést k poškození našich cév.

„Fosfor je důležitý prvek, který se v těle savců objevuje především v kostech,“ uvedl v Magazínu Leonardo primář Dialyzačního střediska Nefrocare v Praze-Krči Petr Táborský.

A není to poprvé, kdy se ukazuje, že i věci, které jsou v zásadě dobré, ve velkém množství škodí. „Dnes přijímáme mnohem více fosforu než naši předkové. Náš metabolismus je ale stále nastaven na situaci, která panovala před miliony let, kdy příjem masa a bílkovin byl mnohem menší, než je dnes.“

Fosfor přijímáme ve dvojí podobě: jednak jako přirozenou součást bílkovin, tedy masa a mléčných výrobků, druhým zdrojem jsou sloučeniny, které se do potravin přidávají v průběhu průmyslového zpracování, které často fosfor obsahují, zvláště nejrůznější barviva a konzervační látky.


„Obecně platí, že jestliže má někdo v krvi fosfor nízký, tak je to statistický předpoklad pro dlouhověkost. Ukázalo se, že to platí v celé přírodě. I zvířata, která mají vysokou hladinu fosforu v krvi, mají kratší dobu dožití jako třeba drobní hlodavci. A jak se zvířata dožívají vyššího věku, mají hodnoty fosforu nižší. Úplně nejnižší hodnoty fosforu se našly u lidí, kteří se dožili sta let.“

„Patří sem část přípravků, které jsou označovány jako éčka,“ upřesnil Táborský. „Dnes celkové množství fosforu, jak z potravin, tak z obsažených potravinářských sloučenin je mnohem větší, než s čím příroda počítala.“

Nejvíce ohroženi jsou pacienti s poškozenými ledvinami, protože zdravé ledviny jsou schopné fosfor vyloučit, byť za cenu nepříznivých regulačních mechanismů. „Ale fosfor škodí i zdravým lidem,“ upozornil nefrolog.

Zajímavá je i souvislost fosforu s dlouhověkostí. Vědci zjistili, že čím méně organismus obsahuje fosforu, tím déle žije.

„Ukazuje se, že příroda se fosforu jakoby bojí, a tam, kde se podaří udržet fosfor nízký, je předpoklad, že se člověk dožije vysokého věku, ačkoli to není žádná záruka,“ konstatoval Petr Táborský.

autoři: anr , oci